28.05.2023

Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев откри официално жътвената кампания в общината

На 16 юни 2017 г., за шеста поредна година в землището на с. Търнава тържествено се откри жътвeната кампания в Община „Тунджа“.

Организатори на утвърдилата се церемония са и зърнопроизводителна фирма „Пеликан Агро” ЕООД, Община „Тунджа“и кметство с. Търнава.

На празника присъстваха кметът на общината Георги Георгиев, областният управител Димитър Иванов, заместник-кметът Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, кметът на с. Търнава Андон Матев и управителят на фирма „Пеликан Агро” ЕООД – Таня Тодорова.

Благодарствен молебен за спорна работа, добра реколта и успешни добиви отслужиха отец Стоян и отец Жельо.

Възстановка на ритуала „Зажънване“ представиха самодейците от клуб на пенсионера „Доверие“, село Чарган.

С песен на уста, облечени в типични тунджански носии и забрадени с бели кърпи, самодейците нагазиха в златната нива и със сърпове и паламарки събраха първите натежали житни класове.

Както повелява традицията, с тях бяха направени снопове, като първите два бяха дадени на собствениците на „Пеликан Агро“ и на „чорбаджията“ на общината – кмета Георги Георгиев. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата.

Да е едро житото, да са пълни хамбарите и да има хляб на трапезата – това бяха основните пожелания, изречени от самодейците.

Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци.

На официалните лица беше поднесена и традиционната „брада“ – ръкойка от класове, съчетана с цветя и завързана с червен конец. Както традицията повелява, брадата се носи от стопанина у дома и се окачва до иконостаса. Така престоява до „Симеоновден”, когато започва новата сеитбата. Зърното от брадата се стрива и заедно с другото семе се посява…

Празникът продължи в парка на селото с богата програма от жътварски песни и български танци в изпълнение на самодейци от селата Чарган, Могила, Победа, Хаджидимитрово, Тенево и Джинот. Специален гост на празника беше фолклорен ансамбъл „Тунджа“, които с медните си гласове огласиха цялото село.

Организаторите бяха предвидили в тазгодишното издание на зажънването нови моменти:

  • Конкурс за детска рисунка на тема „Жътва е!“;
  • Конкурс за обреден хляб.

Творбите бяха изложени в парка, като всеки присъстващ имаше възможност да закупи детска рисунка с благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат предоставени във Фонда за стипендии и еднократно финансово стимулиране на ученици, студенти и младежи от община „Тунджа“. Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени официално на 19 юни 2017г.

На празника беше раздаден курбан за здраве, дар от „Пеликан Агро“ ЕООД, за всички присъстващи.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com