03.02.2023

„Твоят час”

През месец юни дейността на групата по интереси „Военна история” към ОУ „Любен Каравелов” – гр. Ямбол. Проектът беше реализиран по програмата на Министерството на Образованието „Твоят час”.

В групата по интереси „Военна история” се включиха ученици от 6-тите и 7-мите класове на ОУ „Любен Каравелов”. Те се запознаха с различни любопитни факти относно развитието на военното дело от античността до днешни дни. В тематичния курс се проследиха част от най-значимите военни конфликти в човешката история: походите на Александър Македонски, възходът и залезът на Римската империя, походите на Атила и Чингис хан, завладяването на Новия свят, войните на Наполеон Бонапарт, Първата и Втората световна война, войните във Виетнам и Афганистан.

Учениците от  има възможност да почувстват и духа на живата история.

На 17. XII. 2016 г. участниците в групата по интереси „Военна история” се включиха във възстановките на римските празници „Сатурналии”. Учениците имаха възможност да влязат в ролята на различни древногръцки богове, богини и герои.

На 24. VI. 2017 г. се проведе заключителната възстановка по проекта – „Сблъсък между римската и тракийската култура в Кабиле”. Учениците имаха възможност да се влязат в ролята на римски легионери и да се включат в редиците на Cohors II Lucensium (2-ра луцензианска кохорта) или да се превъплътят в образа на траки и тракийки от племето на одрисите. Учениците се включиха дейно и в специалния модул „Басните на Езоп”, където всеки един от тях се превъплъти в един от героите на поучителните истории.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com