26.03.2023

Около 60 000 отбелязаха 126 години социалистическо движение на историческата поляна на Бузлуджа

Боляровските социалисти за поредна година взеха участие в националния събор, чийто  наслов тази година бе: „Единни за България, която обичаме“


На 28 и 29 юли 2017 година на историческата поляна на Бузлуджа се проведе поредния национален събор на социалистите. Боляровските членове и симпатизанти на партията и тази година уважиха многолюдното мероприятие, водни от лидера си Ангел Тодоров и от общинския кмет Христо Христов (избиран вече шест мандата като кандидат на БСП).

Около 60 хиляди и тази година се изкачиха на връх Бузлуджа (броят им е по данни на БСП), където дадоха своя пореден вот на доверие на лидера на социалистите – Корнелия Нинова. Поздравление към всички бе получено и от лидера на ПЕС Сергей Станишев.

БСП се обяви за слагане на „край на прехода“ и за единение на народа, за да има той силата да постигне, каквото иска; за дискусия за съдебна реформа и за слагане на край на паралелната държава, която струвала 10 млрд. лв. на година, за борба с корупцията по високите етажи на властта, чийто ръководител да бъде избиран от президента Румен Радев, както и за премахване на „политико-икономическата мафия“, за да има пари за увеличение на пенсиите на възрастните хора и за образование на децата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за обединение, което да тръгне от партията; за водачи, които да са истински. Преди лидера пред събралите се на поляната бяха представени двама социалисти с думите – „един млад, смел, амбициозен мъж със семейство и две деца“ и „един човек, чието име задължава“. Първият бе общинският съветник от Етрополе Владимир Александров, който заяви, че „за да добиеш качествен материал, трябва да изхвърлиш ерозирали фракции“ и че „БСП дава качествен продукт и може, трябва и ще управлява в следващо правителство“. А вторият – депутатът Стоян Мирчев, който е внук на социолога проф. Стоян Михайлов от ЦК на БКП.

„Пред нас има един враг, който иска да подмени историята и да разруши паметниците. Ще му позволим ли? Не-е-е-е! На наша страна е историята и вие тук“, заяви Мирчев. Преди събора се разбра, че след като шест години БСП не се е възползвала от решението на първия кабинет на Борисов да придобие безвъзмездно право на собственост върху чинията на Бузлуджа, сега няма такава законова възможност, а кабинетът „Борисов 3“ отказва да даде паметника на социалистите за безвъзмездно ползване за 10 години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе на края на сцената и говори повече от 20 минути, в които обяви, че „правителствата са временни, а България е вечна и Бузлуджа е на България“ и че при разходка по поляната е чула тревогите на хората за битите напоследък хора в държавата, за работниците, наречени „търтеи“ и за незапазена българщина. „Нашето общество се раздира от омраза и агресия. Рискуваме емблемата на последния кабинет на Борисов да бъде „Българи бият българи“, обяви Нинова. Заради това тя поиска – „да обединим народа си, да му върнем вярата, че силата е в него“, „да го освободим от страха, апатията и безразличието и да му посочим път“. За да станело това, народът трябвало да вярва в своите водачи; политиците трябвало да бъдат истински.

Лидерът на БСП благодари на социалистите за промяната, която са направили през последната година – победата на Румен Радев на президентските избори, въвеждането на пряк избор за лидер на БСП и ограничението в броя на годините, в които един социалист може да бъде депутат.

„Свалям шапка – на химна, на героите, на вас, скъпи социалисти! Обичам ви! Благодаря ви! Загубихме парламентарните избори, но увеличихме три пъти подкрепата за БСП. Дойде изкушението да се съюзим с ГЕРБ. Благодаря ви, че проявихте мъдрост, която лежи на идеология и програма, а не на личната облага на 100 души в партията. Благодаря ви, че не позволихте да сме част от управлението на суджука“, каза Нинова пред социалистите.

    Лидерът на БСП очерта пътя, по който новите водачи трябва да водят народа: „От нас се очаква да посочим път на България, да дадем друго развитие на България, друг живот на народа си. И какво да бъде то? България в Европа, но Европа – единна, силна, солидарна най-вече с гражданите си, а не с монополите и бюрокрацията“. Нинова даде пример как председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер я е цитирал, че не трябва да има двоен стандарт в храните в различните части на Европа и обяви, че на България може да се чува гласът, когато има „държавници, партия и народ, които отстояват националния си интерес в общия европейски дом“.

„За да имаме самочувствие на лидери в Европа, първо трябва да си оправим държавата. Днес народът ни има нужда от стратегия: „България – край на прехода и постпреходна, справедлива, солидарна и с равни права държава, с национален интерес, който отстоява с характер навън“, обяви още Нинова. Тя поиска социалистите да подготвят заедно тази стратегия, която да спре монополите, задкулисието и да премахне „просешката тояга“.

„Ще има пари за пенсии, ще има пари за образование, ще има пари за здравеопазване, за читалища и култура, за земеделие, ако направим едно – ако унищожим политико-икономическата мафия и премахнем паралелната държава, която краде 10 млрд. лв. годишно от вас“, заяви още Нинова. Тя каза, че „някои му казват съдебна реформа“, която дълги години била имитирана от много политици, а БСП някак си седяла настрана от този процес. Днес, пред цялата партия ви предлагам да поемем инициативата. Днес моля да отворим дискусията кое ще ни помогне да спасим държавата си от тази мафия. Закони, хора и възмездие за онези, които са престъпници“, обяви още Нинова.

   Лидерът на БСП обяви, че ГЕРБ предлага имитация на борбата с корупцията по високите етажи на властта и лансира свое предложение – с тази задача да се заеме ресорна дирекция в ДАНС, която обаче да бъде извадена от агенцията. „Кой да я управлява? Те предлагат Бойко Борисов. Аз предлагам друго – има един човек, който е избран пряко от народа с 2 млн. гласа и не е част от това статукво; който доказа, че е почтен. Нека президентът Румен Радев да определи директора на това звено“, предложи Нинова. И допълни – останалите членове на звеното да бъдат избрани с 2/3 квалифицирано мнозинство от парламента. По думите й – социалистите трябва да дискутират идеята сега, за да може през септември партията да стартира такава реформа.

„Ако постигнем тези две неща – да върнем вярата на народа си и да му дадем чувството за справедливост, то ние ще изпълним нашата мечта“, заяви Нинова. Накрая всички изпяха „Моя страна, моя България“.

Макар и лидерът на БСП да говори за обединение, което да тръгне от партията, в последните месеци и дни преди събора в нея имаше напрежение покрай председателя на пловдивската структура Георги Гергов. В понеделник той обяви пред Би Ти Ви, че е водил разговори за коалиция между социалистите и ГЕРБ, както и че сегашният лидер трябва да си ходи „по-раншко“. Нинова отвърна, че Гергов, който през април бе махнат от Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП заради скандала „ЦУМгейт“, е водил разговори без решението на ръководството и обяви това за пример за паралелната държава. Пловдивски социалисти изпратиха писмо до „Позитано“ 20, че се разграничават от него. Днес според очевидци Гергов е бил на поляната с жена си.

На сцената и от първите редици на поляната липсваха по-старите лица на БСП и вече бивши депутати, както и предишните лидери Сергей Станишев и Михаил Миков. С извинение, че е в чужбина Станишев бе изпратил обръщение, в което се казва, че страната ни е изпаднала в безпътица, а третият кабинет на Борисов управлява по стария порочен модел. Заради това пред БСП имало нова отговорност – да направи силен, амбициозен, но и реалистичен план за бъдещето на България,

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com