29.05.2023

152 години съхранена традиция, обичай и култура в село Дряново

????????????????????????????????????

На 1 август 2017 година, в китното тунджанско село Дряново, наброяващо едва около 100 жители се събраха около 1000 гости от околните села на община „Тунджа“, от община Елхово и от град Ямбол за 152-то издание на традиционният Илинденски събор.

Началото си съборът води от 1865 година. Посветен е на закрилника на селото Свети Илия. Една от легендите е, че на първи август Свети пророк Илия е минал през тези земи. Запленен от красотата пророка рязко дръпнал юздите на коня си за да се порадва на гледката. Конят му стъпил на голям камък, копитото му се отпечатало, а под камъка бликнал лековит извор. В чест на светеца, благословил земите около Дряново, на този извор в края на селото е издигнат параклис, възстановен по инициатива на кметския наместник Мариана Василева през 2004 г.

Сред гостите, уважили празника на селото бяха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели Василева и Георги Чалъков, общински съветници, представители от общинската администрация, кметове и кметски наместници и спонсори.

Събора откри кметският наместник на Дряново Мария Иванова. Отново големият площад на малкото китно тунджанско село се изпълни със стотици жители и гости, заели места около масите и пъстрите сергии.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

„…Всяка година този хубав празник озарява и оглася село Дряново и ни показва по един вълнуващ начин силата на традициите. Община „Тунджа“ винаги е подкрепяла събития като днешния събор, защото тези събития ни сплотяват като общност, зареждат ни с вяра и позитивизъм, с които да посрещаме изпитанията на времето. И аз благодаря на всички Вас, организатори и участници в събора, за незабравимите емоции и настроението, с които ни дарявате. Благодаря Ви за това, че въпреки проблемите на ежедневието, с много любов пазите съграденото от предците ни и тяхната мъдрост, за да пребъдат и след нас българските традиции и ценности…“, с тези думи кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев приветства гостите на 152-я Илинденски събор в село Дряново.

За прогонване злото в селото и за тържество на доброто, здравето и берекета, съборът започна с кукерски игри, пресъздадени от кукерската група на с. Кабиле.

Празникът продължи с концерт на народната певица, любимка на млади и стари, Славка Калчева. Повече от час заедно с нея пяха и играха стотици почитатели на нейните песни. Площадът на село Дряново се оказа тесен за дългите вити хора, на които се хващаха представители на различни поколения.

След изпълненията на Славка Калчева, над небето на селото блеснаха стотици разноцветни звезди от празничната заря, осигурена от местното читалище.

Кръшните български хора продължиха до късно през нощта, под звуците на формация „Настроение” със солистка Дора Георгиева.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com