06.02.2023

Празници в община „Тунджа“ по случай Успение Богородично

На 15 август 2017 г., големият християнски празник Успение Богородично беше отбелязан  в почти всички села от община „Тунджа“.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата „успение“ – заспиване.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пилешка каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари.

Кметът на общината Георги Георгиев и неговите заместници Станчо Ставрев, Ели Василева и Георги Чалъков споделиха празника с възрастните хора от Клуба на пенсионера, с. Голям манастир, а след това и с потребителите от Дневния център за стари хора в село Генерал Инзово.

Кметът на община “Тунджа” поздрави всички по случай големият християнски празник, като им пожела по-често да има такива хубави празници, които да обединяват хората за доброто на селата и общината.

В село Козарево за първи път отвори врати новоизграденият храм „Свето Успение Богородично“. Неговото освещаване предстои към края на месец август 2017 година.

С чувство на благоговение и удовлетвореност жителите от община „Тунджа“ влязоха в храмовете, за да запалят по свещичка и да отправят своите молитви към Божията майка.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com