07.02.2023

Откриха близо 1 кг контрабандни златни накити в тайник на камион на МП Лесово

976 грама контрабандни златни накити на стойност около 66 000 лева откриха в тайник в шофьорската кабина на камион на Митнически пункт Лесово служители от митническа мобилна група /ММГ/.

??????????????

Камионът, пътуващ от Турция за Румъния, е спрян за проверка на ГКПП-Лесово на 20.08.2017 г. около 17.00 часа.  На разбираем език, водачът на автомобила е бил поканен от служителите на Митническа мобилна група да декларира пренасяни вещи, стоки и валутни ценности. Той  е заявил, че не пренася такива.

При последвалата проверка на кабината на влекача, в таблото зад шкафче, намиращо се в средната конзола, са открити три черни пакета, съдържащи общо 976 грама златни изделия-пръстени, обеци, масивни медалиони, разпределени в прозрачни пликове и маркирани с фабричен знак за 14-каратово злато.  На турския гражданин, шофьор на камиона, е извършен личен преглед, при който са намерени у него общо 3 650 евро в различни купюри.  За случая е уведомен разследващ митнически инспектор в Митница Бургас.

Турския гражданин  Х. Х. Д. е привлечен е като обвиняем за престъпление по чл. 242 ал. 1 б.“д“ от НК.  С постановление на Окръжна прокуратура-Ямбол от 21.08.2017г. той е задържан за 72 часа, като предстои внасяне в съда на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
Образуваното по случая дознание се води от дознател на Митница Бургас.  Превозното средство също е задържано.  Според първоначалната експертиза, иззетото контрабандно злато е на стойност около 66 000 лева.  Работата по случая продължава.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com