28.01.2023

Мамарчевските самодейки – с престижна награда

Бинка Величкова

Женската фолклорна певческа група при НЧ „Светлина – 1928 г.“ – село Мамарчево има не само богат репертоар, но и даровити изпълнителки. Те влагат в песните, които изпълняват, емоционална дълбочина, размах и съпричастие. А всичко това вълнува публиката, която ги слуша с трепет и задоволство.

На 19 август 2017 година гласовитите дами от групата взеха участие в Първия националния фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“. Конкурсът бе част от програмата на Националния възпоменателен събор в историческата местност „Петрова нива“, с който се отбеляза 114 години от Илинденско-преображенското въстание и е под почетния патронаж на Румен Радев, президент на Република България. Тазгодишният събор бе уважен от много почитаеми гости и събра над десет хиляди родолюбиви българи от всички краища на страната ни.

Певиците от село Мамарчево се представиха с две песни: „Тате ле, тате“ и „Иван Калинка думаше“. Обърнаха се с тържествено послание към Манол Михайлов и всички присъстващи на легендарната Петрова нива със свещена погача: „Честит празник Патрон Маноле! Да помним и пазим уроците на историята! Пожелания за всички за здраве, щастие, късмет! Да се множат фолклорните празници, да пребъде България!!

Певческото изкуство на мамарчевки бе достойно оценено от журито и им бе присъдена втора награда – престижна и заслужена! Постижение, което е радост и гордост не само за тях, но и за всички жители на община Болярово, които ценят техния талант и се любуват на всички техни изпълнения. Тяхното пътуване бе реализирано с подкрепата на кмета на селото Марчо Добрев, подпомагащ всяко благородно начинание, всички родолюбиви инициативи в родния си край.

Пожелаваме на гиздавите, талантливи самодейки да разнасят и занапред славата на Мамарчево и региона чрез своите кръшни песни, да се множат грамотите и наградите им! Така и ще бъде, защото знаем колко много могат!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com