07.02.2023

90 години отбеляза читалище “Просвета” село Голямо Крушево

90 години  отбеляза читалище “Просвета” село Голямо Крушево. Празникът е признание за самодейци и читалищни деятели, които със своя всеотдаен труд и талант пазят българския дух и национална идентичност.

В своята 90-годишна история читалище „Просвета 1927” се наложи като културен център. То успя да създаде свое пространство и да запази най-доброто от регионалните ни традиции. Нека бъде и пребъде възрожденския ни дух, нека продължи будителското ни дело, призова кметът Костадин Иванов. На читалищните самодейци той пожела здраве, успешна работа и много бъдещи награди.

Читалищният секретар Недялка Меразчиева очерта основните моменти, белязали развитието на  НЧ „Просвета 1927” през годините. Преди 90 години нашите предци, водени от желанието да се съхранят народните традиции и да се сплотят хората от селото, в стремежа към развитие и прогрес, създават местното читалище. През всички тези години читалището поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културен живот, съхранява и развива българските традиции и обичаи.

Самодейците от Голямо Крушево бяха подготвили празнична програма, в която бяха включени и останалите читалища в общината. Официален гост на събитието беше общинският кмет Христо Христов, който пожела ентусиазъм и много творчески идеи в благородното читалищно дело.

Тържеството продължи до късно вечерта  с народни песни и танци и завърши с бляскава празнична заря.

Таня Атанасова

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com