01.02.2023

Тържествено освещаване на възстановената с дарения църква „Успение Богородично“ в Стефан Караджово

Лора Величкова

           Дългоочакван бе тържественият ден на 28 август 2017 година за много жители на село Стефан Караджово, община Болярово и родолюбиви българи от цялата страна. Именно празникът Успение на Пресвета Богородица бе избран за освещаване на най-старият храм в Ямболска област – „Успение Богородично“ в село Стефан Караджово. Лично Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий отслужи тържествената литургия за освещаване на възстановената църква, строена през далечната 1763 г. с даренията и труда на българите в този край.

Възстановена бе отново с дарения на родолюбиви българи от цялата страна. След много трудности и опити да бъда възстановена по проекти заради статута, общинското ръководство, начело с кметът Христо Христов, поема инициативата, осигурява частично средства за ремонт, а останалите събира от дарители чрез кампания. Основна заслуга за тази кампания има заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева. Тя приема тази кауза за своя лична и прави и невъзможното за тази малка църква, намерила своето спасение.

След дългоочакваното намиране на средства и приключване на ремонтните дейности, основна заслуга за което има фирма „ИМСТИ“ – Ямбол с ръководител Христо Христов, приел също присърце възстановяването на тази светиня за всички от този край, хора от близо и далеч пристигнаха на този свят празник за тържествения водосвет.

Гости, уважили това вълнуващо събитие бяха народните представители Красимир Янков и Николай Пенев, областният управител Димитър Иванов, проф. Стоян Денчев, заедно с представители на ръководения от него Университет по библиотекознание и информационни технологии (град София), председателят на Общински съвет-Болярово Атанас Дженков, Христо Христов (собственик и управител на фирмата-изпълнител „ИМСТИ“ ЕООД), кметове и кметски наместници, дарители.

С приветствени думи към всички се обърна кметът на община Болярово Христо Христов. Той не скри вълнението си, че една родолюбива кауза е увенчана с успех и след толкова усилия днес всички са свидетели на сбъдването на една мечта – освещаването на най-стария църковен храм в област Ямбол. Той дари икона от името на общинското ръководство и семейството си. Изказа сърдечната си благодарност към всички, дарили лични средства, за да помогнат възстановяването на 254-годишната църква; към госпожа Нина Терзиева, превърнала благородната кауза в своя лична мисия, дала и своя личен пример със свое дарение; към проф. д.ик.н. Стоян Денчев (ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии- град София), който винаги е бил съпричастен с всички каузи на своя роден край и вече седма година пристига с докторанти и студенти на летните практики в село Стефан Караджово.

Професор Стоян Денчев също трогнат се обърна към всички, уважили празника с присъствието си. Той подчерта, че сме изпълнихме дълга си към нашите предци да бъдем последователи на вярата към хората и Родния край. Наша гордост е,че проф. Денчев също е с корени от нашата община. А той сподели, че се гордее с факта, че именно студенти и докторанти на УниБИТ, имат принос за проучването и популяризирането на този паметник на културата, който освен всичко друго е и храм на чистата вяра.

Именно от УниБИТ е дарение новата табела на тази църква, поставена в навечерието на освещаването от участниците в Международния Югоизточен летен университет с ръководител доктор Диана Стоянова, която ежегодно предава своята обич към този край и на своите студенти, водейки ги именно в това село. И в този паметен за караджовци ден д-р Стоянова бе заедно с част от студентите си сред уважилите празника.

Много от гостите дариха икони за отново отворилата врати за миряните и жителите и гостите на селото църква. Те бяха осветени от сливенския владика, който също сподели вълнението си, че това благородно начинание е успешно и обеща лично да отслужи празнична литургия и да дари четири свещника. Негово Високопреосвещенство е сред дарителите за възстановяването на църквата. Всеки от тях получи символичен подарък за благодарност. А ето имената на всички дарители, чиито благородство и щедрост заслужават гореща благодарност от всеки един жител на общината ни: Сливенска Митрополия, община Болярово, Христо Христов – „Имсти“ ЕООД (град Ямбол), „Технострой – инженеринг 99 “ АД (град Ямбол), Андрей Горанов Горанов (град София), Стоян Стоянов – „Компания за ефикасна подкрепа“, (град Ямбол), Борислав Киров (град Бургас), СИБАНК ЕАД (град София), Христо и Мария Христови (град Болярово), Нина Терзиева (град Болярово), Елена Герджикова (град Болярово),  Мария Чанева (град Болярово),  Димчо Димов – „Ватер голд“ ЕООД ( град Ямбол), Георги Киров – „Бултрансойл“ ООД (град Бургас), Лиляна Димитрова Трифонова (град София), Веска и Цветан Христови (град Болярово), Георги Манев (град Бургас), Росица Николаева Велева (град Стара Загора), Димитър Стоянов Симов (град Банско), Иван Банов – „Патентна агенция  Глобал Бранд“ (град Стара Загора).

  Незабравим ще остане за всички присъстващи освещаването на тази свята за селото църква, строена по турско време, само една година по- късно, след като Хилендарският монах започва да пише в Атон една от най-великите книги за българите – „История Славяноболгарская“ (1762 г.)

254 години по-късно, тя продължава да носи положителния пример за моралните ценности на българите от края на 18 век. В тези тежки за българите времена, те са имали желание и стремеж не само към физическо и духовно оцеляване, но и към духовно извисяване, въз основа на което на един по-късен етап възникват и борбите за национално освобождение.

Отново благодарение на вярата и благородството на българите от родния край на видни борци за свобода е възстановена и осветена е църквата, в която е кръстен националният герой Стефан Караджа, роден в това село. Именно в нея ще бъде отслужена и литургията при отбелязването на 150 години от смъртта на легендарния революционер, роден в Стефан Караджова през 2018 година!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com