25.03.2023

Прокуратурата в Ямбол привлече като обвиняеми двама турски граждани и двама иракчани, за контрабанда на хероин на стойност над 2 000 000 лв.

Окръжна прокуратура – Ямбол привлече като обвиняеми турските граждани Джем Ч. (на 48 год.) и Гюркан К. (на 32 год.)  и иракските граждани Омар Й. (на 42 год.) и Мохамед И. (на 20 год.) за това, че на 24.08.2017 г. около 10.00 часа през ГКПП-Лесово с товарен автомобил влекач и прикачено към него полуремарке без надлежно разрешително пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България общо 51.602 кг. високорисково наркотично вещество – хероин.

Случаят бе оповестен днес по време на среща с медиите от Административния ръководител на Апелативна прокуратура Бургас г-н Любомир Петров, Административния  ръководител на Окръжна прокуратура Ямбол и наблюдаващ прокурор по делото г-н Дойчин Дойчев, Директора на Агенция „Митници“ г-н Георги Костов и Директора на Главна дирекция „Гранична Полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.

Г-н Петров съобщи, че предвиденото в закона наказание за горепосоченото престъпление е „Лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и „Глоба“ в размер от 200 000 до 300 000 лв. Той допълни, че спрямо обвиняемите вече е поискана и наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Също така подчерта, че закона предвижда в полза на държавата да бъдат отнети, както предмета на контрабандата, така и превозното средство, с което тя е извършена.

Наблюдаващия прокурор г-н Дойчев допълни, че на задържаните лица предстои да бъдат повдигнати  и други обвинения – двамата иракчани за незаконно преминаване на границата на страната, а на двамата турски граждани за превеждане на иракските граждани през границата на Република България без разрешение на властите. Г-н Дойчев каза още, че наркотичното вещество е разпределено в около 100 пакета, всеки от които тежащ около 500 гр., в два сака като по данни до този момент общата стойност е над 2 000 000 лева, но тъй като честотата на съдържанието на активното вещество е много висока  напълно възможно е стойността да надхвърли 4 000 000 лв.

Механизмът на извършеното престъпление и неговото разкриване бе разяснен в детайли от Директора на Агенция „Митници“ г-н Георги Костов. Той съобщи, че замисълът на престъпното деяние е различен от наблюдаваните от властите досега, като начин на укриване на наркотичното вещество и чуждите граждани. Те са били позиционирани в тайник в долната част на полуремаркето на товарния камион, като са били превързани с кожени колани за специално пригодени релси. „Този начин на укриване не е позволил на митническите служители в Република Турция и първоначално в Република България да установят престъпното деяние по време на задължителния първоначален оглед на превозното средство. В този случай е сработил елемента за анализ на риска и товарният автомобил е проверен щателно включително и чрез качването му на специална естакада. Едва тогава е било открито укритото наркотично вещество и двамата иракски граждани“.

Костов добави, че случаят се различава от тези, които наркотичните вещества бяха открити в консерви от хранителни продукти, което показва, че престъпният ум продължава да измисля нови начини за укриване на наркотични вещества и да затруднява митническите служители. При този случай, товарният автомобил, който е бил натоварен със стелажи е имал за крайна точка Румъния, което е още една разлика с разкритите случай на контрабандно пренесен в страната хероин, като при тях крайна точка на пътуване на камионите бяха страни от Западна Европа.

Прокурор Петров съобщи и за още два случая на контрабанда на стоки разкрити от митнически служителите на ГКПП-Лесово през последните дни. Първият от тях датира от 20.08.2017 г. Задържан е турският гражданин Хасан Д. (на 63 год.), който е привлечен като обвиняем за контрабандно пренасяне на близо 1 кг. златни изделия на обща стойност над 66 000 лв. Към днешна дата обвиняемият е с поискана и наложена постоянна мярка „задържане под стража“. Вторият случай датира от 27.08.2017 г., като за обвиняеми са привлечени двама украински граждани Георги Г. (на 32 год.) и Васил В. (на 47 год.). Те са задържани от Окръжна прокуратура – Ямбол за 72 часа за това, че са пренесли контрабандно през границата на страната от Република Турция, чрез товарен камион с ремарке общо 1 т. и 100 кг., на стойност над 60 000 лв. тютюн за пушене. Предстои спрямо двамата да бъде поискано определянето на постоянна мярка „задържане под стража“.

Участниците в брифинга за пореден път подчертаха отличното сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата, Митническите органи и Гранична полиция в региона, което дава позитивни резултата в борбата с контрабандата.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com