03.02.2023

Ще се следи за хуманно отношение на животинските пазари

На общинските регламентирани пазари в Ямбол и Елхово ще се поставят портали и ще се назначат ветеринарни лекари. Отговорността за изпълнението на изискванията е поставена на общините.

Ще бъде завишен контролът при транспортирането на животни в ямболска област. На регламентираните пазари ще се следи за хуманно отношение към продаваните животни, се реши по време на заседанието на областната епизоотична комисия в Ямбол.
На животинския пазар в Елхово ще бъде монтирана рампа за разтоварване на животните, а специално назначени ветеринарни лекари, както в Елхово, така и в Ямбол, ще проследяват как и при какви условия се извършва транспортирането от фермата до мястото, където са продадени животните, информира д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Той призова: „Да се подават сигнали за придвижването на животни в нерегламентирани превозни средства, причиняващи им болка и страдание- високи, ниски температури, липса на вода, сложени вързани животни в багажници. Д-р Колев обясни пред членовете на епизоотичната комисия, че от природозащитни организации вече многократно са изнасяли данни и снимков материал за нехуманно отношение към животните, което означава на практика, че страната ни не спазва европейското законодателство. Д-р Колев обясни, че показаният от защитници снимков материал е меко казано нелицеприятен. Според него добрата новина е, че на територията на Ямболска област няма нерегламентирани пазари за животни, но има още какво да се направи за регламентираните в Елхово и Ямбол.
Само през миналата седмица при нерегламентиран превоз в нощните часова при проверки са конфискувани 40 животни в полза на държавата, като месото е предоставено в социални заведения, съобщи още д-р Колев. Що се отнася до Епизоотичната обстановка в Ямболска област, те е спокойна в момента обясни Колев. Тази година ваксините за болестите „син език“ и „заразен нодуларен дерматит“ бяха доставени навреме и ветеринарните лекари извършиха ваксинациите на селскостопанските животни в предписаните срокове. Повече от половината домашни животни в петте общини в областта са изследвани за бруцелоза и туберкулоза. Досега не са констатирани случаи на тези заболявания.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com