03.02.2023

Лидерът на БСП посети общината с най-високи резултати за социалистите на парламентарните избори – Болярово на 9 септември

Корнелия Нинова обяви, че именно от тази община дава началото на национална кампания за нов модел на местна власт


На 9 септември 2017 година лидерът на социалистите Корнелия Нинова посети Болярово – общината с най-висок процент, гласували за БСП на парламентарните избори. Именно поради този факт жителите на малката крайгранична община заслужават да се уважи тяхното доверие и подкрепа, да се потърсят техните оценки и съвети и разбира се, социалистите да продължат да разчитат на тяхната вяра, че с идеите си за справедливост, вървят в правилната посока. С това мило заявление зарадва жителите на Болярово Корнелия Нинова.

Това е причината и госпожа Нинова да заяви, че именно от Болярово обявява  началото на национална кампания „Нов модел на местна власт“, която ще приключи с предложение за изцяло нов закон за местното самоуправление и местната администрация.

С цветя и искрена радост бе посрещната Корнелия Нинова в Болярово. Самата тя поднесе цветя пред паметника на загиналите във войните боляровци, заедно с кмета на общината Христо Христов, областния лидер на социалистите Митко Андонов, общинския партиен председател Ангел Тодоров и други партийни деятели. Гости, придружаващи председателката на социалистите, бяха представителят на Изпълнителното бюро на Националния съвет, отговарящ за Ямболска област Атанас Зафиров, както и народните представители от 31-ви МИР – Ямбол Кристиан Вигенин и Николай Пенев.

Председателят на Общинската организация на БСП в Болярово поздрави с добре дошла лидерката на Левицата в препълнената зала на НЧ „Възраждане – 1912 г.“ – град Болярово. Той подчерта, че я приветства в общината, която никога не е управлявана от друга политическа сила, освен БСП. Където вярата на хората в една по-справедлива държава е все още толкова силна и резултатите на всички избори са били винаги отлични, а на тези парламентарни избори е безспорен фактът, че сме първи в страната – факт, който е наша гордост, но не е учудващ, защото винаги сме били в челните позиции по този показател.

Госпожа Нинова заяви пред многобройната аудитория, сред която избра да бъде на знаковата дата 9 септември, че едно модерно и съвременно общество не може да се гради върху омразата, а върху истината и затова е тук да я каже на висок глас. Тя припомни думите на акад. Георги Марков, че историята е ДНК-то на народа и политиците не могат да го променят. „Ние сме тук да помним и почитаме онзи българи и руски войни, които имаха идеал и са загинали за него, каза още лидерът на БСП. Кое човешко сърце може да приеме, че ястребинчета са мракобесни убийци?“

Корнелия Нинова продължи с ясната заявка, че не са отстъпили от нито едно от обещанията, които са дали в предизборната кампания. Определили са  този политически сезон за партията, като време за алтернатива, защото не е достатъчно само да се критикува, а трябва да дадат възможност на хората за избор – какво по-добро предлагат. „Ще продължим да работим в тази посока, водени от една голяма стратегическа цел, а тя е намаляване на бедността и увеличение на доходите“ – заяви партийната лидерка.

Тя подчерта, че държавата абдикира от отговорностите си към общините и постоянно им прехвърля задължения без да им осигурява финансиране. С тъга констатира, че регионалните различия между големите и малки общини растат, две години вече програмите за развитие на селските райони и човешките ресурси не могат да стартират, проектите на малките общини се отхвърлят поради малкия брой жители, но и там живеят българи, които имат равни права със своите сънародници. По думите й граничните и високопланински общини са напълно изолирани и изоставени. Всички тези проблеми водят до обезлюдяване и демографски срив. Поради тази причина социалистите започват регионални и национални срещи с кметове и общински съветници за обсъждане и изготвяне на изцяло нов закон за местното самоуправление и местната администрация, с който да се приложи нов модел за силна местна власт с възможности за реално решаване на ежедневните проблеми. „Каним всеки представител на местната власт, независимо от партийната му принадлежност, който има предложения, да се включи в тези разговори“- каза още Корнелия Нинова.

В същата посока бяха и тревогите на общинският кмет Христо Христов. Той постави три много тревожни въпроса пред лидера на Левицата и помоли искрено за съдействие и търсене на някакво решение.

Като първа той постави молбата си за съдействие относно подготвената преди години нова програма „Странджа–Сакар” между пет общини (Болярово, Елхово, Малко Търново, Средец и Тополовград), която е още тогава представена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Всички тези общини са участвали активно в разработването й. От всички общини Единствено той е от кметовете, които не са представители на управляващата партия. Но всички те се нуждаят предвидения в програмата финансов ресурс от 70 млн. лв., които ще помогнат на всички тези  погранични и малки общини.

Като особено тревожен проблем постави и демографският срив – тема, засегната като тревожна и от самата госпожа Нинова. По мнение на господин Христов обезлюдяването на селата е много остър проблем за общината и затова трябва държавата да има специална политика към граничните и малките общини. Този проблем е тревожен не само за нашата, а и в над  60 общини в България.

Третият важен проблем е и взаимодействието и отношението на държавните институции в малките общини. От година на година тези институции се отнасят пренебрежително към местното население и към услугите, които трябва да предоставят. Като пример той посочи, че РУ „Полиция” – Елхово обслужва общините Елхово и Болярово, в Елхово работят 60 полицаи, в Болярово – 6, И двете общини имат по 20 села, макар населението в общините да е различно – 15 хил. в Елхово, а 4500 в Болярово.  В офиса в Болярово на Общинската служба „Земеделие“ – Елхово работят две служителки, а има регистрирани над 120 земеделски производители, които работят над 250 000 дка земя.

С молба за подкрепа и справедливост за малките общини към гостенката се обърна и заместник-кметът на общината Нина Терзиева. Тя постави проблема със забавянето на европейските програми и ощетяването на общината с промяна на правилата, което води до невъзможност да печели проекти дори по Програмата за развитие на селските райони и на трансграничната програма. Дори и един от малкото ни шансове, като участници в Местна инициативна група с община Елхово, също е в етап на изчакване, незнайно докога. Госпожа Терзиева сподели и тревогите си като родител – проблемите в образованието и като цяло в отношенията между и към децата.

Сред приоритетните проблеми постави и госпожа Нинова образованието: да си образоваме децата, но не като ги разделяме на бедни и богати, а като осигурим образование, което не подменя историята, а е обвързано с икономиката, за да не бълваме постоянно безработни. Второто е грижа за производството – без работа, производство и работни места няма да има увеличение на доходите. Третото, а може би и най-важното, е да се преборят с паралелната държава Но това не е лесна битка, съпротивата е огромна.

БСП ще изготви алтернативен бюджет за 2018 г. и едно от нещата, които ще залегнат в него е увеличение на доходите на служителите в социалната сфера, защото те са унизително ниски.

Корнелия Нинова остави време и за въпроси – активно задаваха такива присъстващите членове и симпатизанти на БСП, даваха предложения и оценки. Навярно госпожа Нинова си тръгна с убеждението, че независимо, че Болярово е най-малката община в област Ямбол, тук общинското ръководство работи усилено и в синхрон с Общински съвет и институции, винаги работи в една посока.

Идеите на Левицата се отстояват – от най-възрастните до младежите, които имат една силна организация. А резултатите от изборите – и местни, и парламентарни, и президентски са видни – винаги висок процент за социалистите. И вярата, че ще живеят в една по-справедлива държава с политика, облекчаваща малките общини не секва.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com