28.01.2023

И апелативните пуснаха иманярите от Елхово

Срещу гаранция от по 500 лева Бургаския апелативен съд пусна Здравко Ковачев, Кирил Желев. Стоян Мечечиев обвинени в иманярство . В началото на месеца полицаи откриха у тримата около 1000 артефакти .

От чист научен интерес Здравко Ковачев държал седем старинни монети, които обаче не били и старинни, а реплики. Това стана ясно по време на днешното заседание. Ковачев бил докторант по културно историческо наследство в университета по библиотечно дело в столицата и имал сериозен интерес в тази област.

“Той заяви, че се занимава с научна дейност и поточно изследване на фсь^шивите монети. В България
се въртят много реплики предмет на такива покупко-продажби. 130 лева за у монети едва ли биха били CL’imepHamuea ако монетите са истински. 15 минути след като ги е закупил и опредешл че са региаики е задържан Явно е бил обект на проследяване“, каза адвокатът му Ангел Ангелов.
В момента експертиза, която да доказва, че монетите са културно-историческа ценност няма. С това си решение Апелативните магистрати неуважиха искането на прокуратурата за тежки мерки и потвърдиха решението на Ямболския окръжен съд, който миналата седмица реши иманярите да останат на свобода.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com