01.12.2022

Празникът на Мамарчево – родолюбива и жива традиция

Бинка Величкова

 Вече много, наистина много години празникът на селото продължава да събира ежегодно хората – тези, които са избрали да бъдат винаги тук и бившите жители, които  са избрали да бъдат винаги тук и бившите жители, които отдавна са се устроили другаде. Но с обич се завръщат в този ден при близки и познати, за да се повеселят заедно, да се потопят в носталгичния свят на спомените, съживени услужливо от паметта за преживяното някога…

По традиция празникът става през септември, в началото на последното, третото десетдневие на ранната топла есен. Така беше и сега – на 23 септември 2017 г. Броят на гостите беше значително по-голям, отколкото предходната година. Хубав празник, наситен с много музика и песни, с атракции за децата и отрупани с лакомства щандове. А и с възможност за големите посетители да поседнат и да похапнат вкусна скара и да вдигнат наздравица за поредната си земляческа среща. И да си пожелаят отново да се видят догодина, за да споделят постигнатото и да се порадват взаимно на присъствието си, събрани от опазената в душата обич към своето незабравимо село.

С лъчезарното си присъствие уважиха празника както кметът на община Болярово Христо Христов, така също председателят на Общинския съвет Атанас Дженков и Мария Чанева – секретар на общината ни. Освен тях – кметове и кметски наместници, общински съветници, дарители… В приветствените думи както на г-н Христов, така и на местния кмет Марчо Добрев имаше сърдечност и топлота, жизнерадост и приповдигнато празнично настроение. А за да повдигне градуса му, се погрижи прочутата народна певица Жечка Сланинкова – сладкогласна и прекрасна както винаги. Атракцията допълниха група нейни фенове от Пловдивския регион (гр. Първомай и други селища), които буйно поиграха и горещо аплодираха изпълненията  на гласовитата тракийка. Дълго и кръшно беше всяко хоро, а всички танцуваха с радост.

Накрая продължителни и многоцветни фойерверки обагриха небето, внасяйки много емоции в празничната вечер. Красивото огнено сърце върху небосклона като финал бе посланието на кмета Марчо Добрев към хората на Мамарчево, че сърцето му бие за тях с обич и загриженост.

Почит и благослов към дарителите – Велко Х. Велев, чаровната му съпруга и техните чудесни синове Христо и Галин – трудолюбиви и предприемчиви като достойните си родители.

Нека и занапред този пищен празник събира под знака на регионалния патриотизъм мамарчевци – настоящи и бивши! Нека тази традиция живее, но не старее!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com