22.07.2018

Празникът на възрастните хора – достойно почетен и все така весел

Бинка Величкова

 В община Болярово празниците се посрещат подобаващо, а после дълго се помнят. Навярно защото хората тук умеят да разтварят сърцата си за доброто и да се потапят изцяло в радушната атмосфера, допринасяйки за доброто настроение.
Така беше и при честването на 1 октомври – Международен ден на възрастните хора. Но пенсионерските клубове предпочетоха да празнуват в делничните дни, а не в самия неделен ден, когато обикновено са тук близките на възрастните хора. Тогава се радват на децата и внуците си, заедно се трудят в двора и градината.
В град Болярово членовете на пенсионерски клуб „Болярка” се събраха в уютния ресторант „Странджа”. Разбира се, като всяка година, бяха поканени всички пенсионери в града, независимо дали членуват в клуба. Всички се веселиха до късно следобед. Приветствани бяха от неуморната и вечно млада председателка Елена Николова, която им отправи безброй благопожелания. И послания, в които имаше призив за оптимизъм и душевна хармония, стимулиран от чувството за достойно изпълнен дълг пред род и родина.

Скъп гост на тържеството бе кметът на общината Христо Христов, който отново почете възрастните хора. В приветствието си към тях той не пропусна да им благодари за техния активен принос в културния живот на общината, както и в почистването на града ни. А и за достойното им включване във всички обществени инициативи – като достойни труженици и доказани във времето родолюбци. Затова и първото хоро беше музикален поздрав от него. Поведе го председателката на клуба, последвана от него. Веселбата се вихреше – в ритъма на игрива ръченица, после на ориенталските танци, дори на сиртаки. Потанцуваха и блус двойките, аплодирани от множеството.
В село Стефан Караджово почете празника секретарят на общината госпожа Мария Чанева, отбелязан също на 2 октомври 2017 г. Хората бяха поздравени както от местния кмет Тодор Куртев, така и от драгата гостенка госпожа Чанева. Празнуването бе съчетано с рождения ден на господин Драган Янев, член на клуба, който в този ден честваше своята 70-годишнина – вълнуващо събитие за него и присъстващите.
Посрещнаха своя празник и много хора от редица селища на общината: село Денница, село Воден, село Камен връх и др. Организирани от кметовете, които ги поздравиха и се повеселиха с тях, защото са заедно и в делник, и в празник. В село Камен връх хората дълго празнуваха – от обяд до ранната привечер, благодарни на кметския наместник Димитър Димитров, която умее да създава – със своя чар и ведро излъчване!
Достойни старини и усмихнати бъднини пожелавам и аз!