20.10.2018

Взеха мерки за недопускане на птичи грип на територията на област Ямбол

Мерки за недопускане заболяването „птичи грип” на територията на Област Ямбол набеляза Областната епизоотична комисия на проведеното заседание в Областна администрация. Комисията се събра във връзка с констатирано огнище на заболяването високопатогенна Инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест в областите Хасково и Добрич.
В комисията, под председателството на заместник областния управител Волен Дичев, участие взеха представители на ОДБХ, ОД на МВР, РЗИ, орнитолог, представители на ПБЗН, ОД”Земеделие” и др.
Със заповед на директора на Българската агенция за безопасност на храните областните дирекции са в повишена епизоотична готовност.
„Тъй като заболяването е опасно и за хората вземаме спешни и засилени мерки за недопускането му на територията на областта. За това в бърз порядък всяка от петте общини трябва да проведе общински комисии и вземе конкретни мерки“, каза по време на заседанието председателят на областната комисия Волен Дичев.
„Към момента на територията на област Ямбол няма заболели птици от птичи грип“, информира д-р Добромир Димитров.
Постоянен ветеринарно-медицински контрол на птицевъдните обекти, извършване на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни птици, недопускане на домашните птици извън дворовете са част от мерките, които комисията набеляза. Областната епизоотична комисия реши да се забрани провеждането на пазари и изложби на птици на територията на областта.
Инфлуенца по домашните птици или т.нар „птичи грип” е силно контагиозно заболяване по животните, придизвикано от вирус. Заболяването преминава в две фази, като втората „високопатогенна инфлуенца” води до близо 100% смъртност на птиците.
Консумацията на птиче месо не предизвиква заболяване инфлуенца, категорични са специалистите.