06.10.2022

Няма сериозно пострадали хора при снощната автобусна катастрофа на магистрала „Тракия“

Няма сериозно пострадали хора при снощната автобусна катастрофа на магистрала „Тракия“. 13 пътници са транспортирани до Ямболската болница, а трима са откарани в Карнобат.

Автобусът вече е изтеглен от местопроизшествието. От полицията съобщиха, че движението се осъществява без проблеми.

Двама от пострадалите при снощната автобусна катастрофа на магистрала „Тракия“ остават в болница. Единият от тях е с изкълчена ключица, а другият – с фрактура на ръката. В автобуса са пътували 31 пътници по направлението София – „Слънчев бряг“, когато близо до Ямбол автобусът се е преобърнал и паднал в канавката малко след 22 часа.

Все още не са ясни причините за катастрофата, но според пътниците шофьорът се е държал неадекватно.

Шофьорът беше като дрогиран. Доколкото разбрах, вчера също е бил на смяна. Днес – също. Може и заради това – да е заспал на волана. Ще си търсим правата, защото не може по толкова дълга линия да пуснат само един шофьор, разказа един от пътниците.

Д-р Вълчев от Спешния център в Ямбол обясни, че само една жена от докараните 13 пътници ще остане за лечение, а другите ще бъдат освободени.

Една пациентка има приета с луксация на раменна става, другите се освобождават за домашно наблюдение.

Поводът вероятно за множеството травми на по-голямата част от пациентите са наранявания по горни, долни крайници, тъй като, разказват, че е настъпила доста сериозна суматоха. Автобусът се обърнал и се е влачил около 20 метра в канавката. Цяло чудо е, че не се е запалил, тъй като всички пациенти, които постъпиха тук, бяха в дизеолово гориво, обясни медикът.

Катастрофата стана причина за пореден път директорът на Ямболската болница доктор Панайот Диманов да поиска от държавата да се обърне повече внимание на състоянието на лечебното заведение, тъй като се намира на стратегическо място.

Тепърва ще се уточняват причините за инцидента, шофьорът вече е разпитан от полицията.

Фирмата превозвач изчаква данните на полицията за причините за катастрофата, каза в предаването „Преди всички“ управителят ѝ Георги Атанасов по повод информацията, че кола е засякла автобуса и това е причинило катастрофата.

Само искам да отбележа, че това е по данни на пътник вътре в автобуса, а не е официалната версия на фирмата. Изчакваме официалната информация на полицията.

Атанасов каза, че в момента се извършва вътрешнофирмена проверка и тя трябва да приключи до края на деня:

Ако някой е нарушил вътрешнофирмения правилник, ще понесе цялата си отговорност. Проверява се детайлно цялата информация.

По думите на Атанасов, пътуването е протекло нормално:

По дневник, който е към момента, водачът е изпълнявал курс, който е 17 часа от София в посока Бургас. Преди това този водач е почивал.

По повод на това, че пътници обявиха, че ще потърсят правата си, управителят обясни:

Реално автобусът е снабден с всички необходими застраховки, така че по принцип няма какъвто и да било проблем в това отношение. Всеки може да си потърси правата, разбира се. Всеки, който предяви претенция, ще бъде разгледана и ще бъде отговорено на съответния пътник. Случаите са индивидуални, не можем да конкретизираме за конкретния случай.

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди незабавна комплексна проверка на фирма „Юнион Ивкони“ заради снощната катастрофа. В рамките на няколко дни инспекторите на „Автомобилна администрация“ ще проверят цялостната дейност на превозвача
Промени в Закона за автобусните превозвачи ще бъдат обсъдени по време на дискусия, посветена на проблемите в бранша. Срещата е инициирана от депутата Ивайло Константинов – член на парламентарната транспортната комисия.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com