28.05.2023

Днес се очаква да приключи унищожаването на близо 70 хиляди птици в стопанските обекти в ямболските села Зимница и Чарда

Днес се очаква да приключи унищожаването на близо 70 хиляди птици в стопанските обекти в ямболските села Зимница и Чарда, където беше открито огнище на птичи грип.

Създадена е организация и на място има достатъчно техника и хора, съобщи областният управител на Ямбол Димитър Иванов. Що се отнася до икономическите загуби
Това на този етап не може да се установи, тъй като трябва да приключат всички действия, които се извършват в момента и тогава да се говори за щети.
Птиците и в двата обекта са застраховани и собствениците ще получат обезщетения.
През следващата седмица ще ще бъдат прегледани и всички домашни птици, каза кметът на Зимница Милен Стамов
Пълен обход на селото, на всяка къща, всеки имот, всяко стопанство

и да се надяваме, че няма да има в селото, но това в момента никой не може да го каже.
Очаква се унищожаването да приключи днес.

Общо четири огнища на птичи грип са констатирани към момента в четири области на територията на страната, съобщават от Агенцията по храните. Освен в Ямболска област има случаи и в Хасковска и Сливенска област, където заболяването е в малки домашни стопанства. В добричкото село Стефаново от птичи грип е обхваната ферма за отглеждане на патици.
Като част от мерките за ограничаване на заразата, всички птици в 3 километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин и се извършват постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата – уточняват от Агенцията.
БНР
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com