25.02.2018

Задържан турчин за контрабанда на злато за над 50 000 лв.

По искане на Окръжна прокуратура – Ямбол, съдът задържа под стража турски гражданин, обвинен в контрабандно пренасяне на злато за над 50 000 лв.

По искане на Окръжна прокуратура – Ямбол, съдът задържа под стража Хаджъ К.(турски гражданин на 49 г.). Той е привлечен като обвиняем за това, че на 05.11.2017 г. около 15:00 часа на ГКПП Лесово, чрез товарен автомобил с влекач на трасе, вход – товарни автомобили, от Република Турция за Република България, пренесъл през границата на страната, без знанието и разрешението на митницата, стоки за търговски цели в големи размери – общо 736, 32 гр. злато (14 карата) на обща стойност от 50 069 лв. – престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“ от НК.

Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че турският гражданин е извършил престъплението, в което е обвинен. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление. Прокурорът мотивира тезата си с факта, че Хаджъ К. не е български гражданин и няма постоянен адрес на територията на страната.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража Хаджъ К.

Определението на Окръжен съд – Ямбол може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Бургас.