06.10.2022

Практически препоръки за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември 2017 г.

Студентският празник в началото на месец декември дава старт на множество пътувания за хора от различни възрасти. Той се свързва с положително заредени емоции и заради предстоящите Коледни и новогодишни почивни и ваканционни дни. Планират се екскурзии, няколкодневни отсядания в курортни комплекси и пътувания зад граница.

От ОДМВР-Ямбол са предприети допълнителни мерки за осигуряване безопасността на движението по пътищата на областта. Служители на реда са провели работни срещи с представители на частните охранителни фирми, изпълняващи дейности по охрана на питейни заведения, както и със собствениците на хотели и ресторанти – уточнени са механизмите на взаимодействие. От сектор „Пътна полиция”- Ямбол е създадена необходимата организация за засилен контрол по безопасността на движението. Контролните органи строго ще следят за превишена скорост, шофиране на автомобили от неправоспособни, употребили алкохол или упойващи вещества водачи. Контролът ще се осъществява основно по пътищата към местата за празнуване и в близост до тях.

Движението по пътищата на страната по време на празници често се свързва с възможността за рискове от попадане в ситуации на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Нерядко вината освен на водачите е и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Отчитаните основни рискови фактори са: недостатъчен шофьорски опит при есенно-зимни условия; несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на неправилни и рискови маневри; отнемане на предимство; управление на автомобили от неправоспособни водачи или от водачи с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Допълнително влияят настроението, празничните емоции, и силната музика в колата.

За ограничаване на пътните инциденти и за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември, „Пътна полиция“ препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

  • Иди на празника с обществен транспорт или с такси, или намери кой да те вози! Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди до заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.
  • До хижата или хотела нека шофира най-опитният! Ако купонът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и времето често поднася различни неприятни изненади.
  • Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм! Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.
  • Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни! Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.
  • Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник. Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй обаче, че липсата на обезопасителен триъгълник аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.
  • Никога не шофирай пил или дрогиран! Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици,  някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемане на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.
  • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!      Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.
  • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)! Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.

Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.

  • След купона всички починете и тогава отпътувайте обратно! Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира по обратния път, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава отпътувайте с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохол, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя.

При необходимост сигнализирай на телефон 112.
Отдел „Пътна полиция“, ГДНП

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com