29.05.2023

Оставиха в ареста Симеон, но пуснаха непълнолетния Костадин, простреляли таксиметров шофьор в Ямбол

Бургаският апелативен съд остави в ареста 18-годишнияСимеон Димитров, обвинен в опит за убийство и грабеж на таксиметров шофьор от Ямбол. Той и непълнолетният му съучастник, Костадин, обжалваха днес задържането си под стража. Въпреки предоставените от защитата документи, че двамата редовно посещават Спортното училище и нямат криминални изяви, съдебният състав измени мярката само на 14 годишния ученик. Той ще пребивава в ученическо общежитие, под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая.

Двамата са подведени под наказателна отговорност за това, че на 11 декември около 20:30 часа в ямболското Дражево, действайки в съучастие като съизвършители, са направили опит да отнемат чужди движими вещи от владението на 31 – годишен таксиметров шофьор на лек автомобил „Форд“ и парите от оборота, с намерение противозаконно да ги присвоят. Освен че са употребили сила и са заплашили водача, те са възпроизвели изстрели с газов пистолет и въздушна пушка в областта на гърба му и са го заплашили с нож.

Служебният защитник на Симеон настоя съдът да наложи мярка за неотклонение “домашен арест“, като изтъкна аргументи, че младежът е отличен ученик и спортист в спортното училище “Пиер дьо Кубертнен“ в гр. Ямбол и деянието в което е обвинен е инцидентно. Защитата на непълнолетния Костадин поиска от съдебния състав да определи по-лека мярка на ученикът като предложи това да бъде надзор на директора на Спортното училище в Ямбол или надзор на инспектор в ДПС. Обвиняемите заявиха пред съда, че искат да продължат да учат, съжаляват за стореното.

Апелативен съд определи жалбата на Симеон за неоснователна. Той е преценил, че събраните доказателства сочат реална опасност от укриване на 18 годишния ученик и от извършване на друго престъпление. Въпреки чистото съдебно минало и добрите му личностни характеристики начинът на извършване на престъплението, демонстрацията на упоритост и предварителната организация навеждат на изводи за завишена опасност на извършителя, се посочва в определението. Втората инстанция намери възражението на защитника на Костадин , че не е налице изключителен случай, който да налага едно момче на 14 г. да бъде задържано под стража, за основателно. Предстоят експертизи, които да установят дали Костадин е разбирал свойството и значението на това, което върши и дали е могъл сам да ръководи действията си към момента на престъплението.Определението на Апелативен съд е окончателно

Извън съдебната зала бабата и дядото на Костадин обясниха, че най-вероятно внукът им е бил подведен. Той е добро дете, казаха те Те поясниха, че момчето няма баща,но те и майка му са се грижили за него и то така, че нищо да не му липсва.

4 огледа са направени досега край гробището на село Дражево. Заради тежкото състояние на ранения шофьор, се е забавил разпита му, но такъв вече е проведен,обясни апелативният прокурор Йовита Григорова. Разпитани са и други свидетели. Пробата за употреба на наркотици все още не е готова.Изготвят се и всички необходими експертизи, обясни тя. Момчетата са били наясно какво правят, обмислили са предварително всичко, подчерта Григорова.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com