29.05.2023

Делото за взривовете край Петолъчката ще се гледа в открит процес

Четири дни бяха определени за разпит на свидетели по делото за взривовете край пътен възел Петолъчката от 27 до февруари до 2 март. Близо 6 години след експлозията в базата за обезвреждане на боеприпаси осъдени няма. При взрива на 5 юни 2012 година загинаха трима работници и няколко пострадаха тежко.

На разпоредителното заседание днес бяха отхвърлени исканията на защитата на тримата подсъдими делото да бъде прекратено и предадено на районната прокуратура. Към обвиняемите беха предявени искове за близо три милиона имуществени и неимуществени вреди. Решено беше процесът да е открит, с изключение на няколко съдебни заседания, където ще бъде представена класифицирана информация.

Подсъдимите по делото – собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на трима души и телесни повреди на още няколко работници при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси. Според прокуратурата не е спазена технологията на унищожаване на боеприпасите и вместо те да бъдат взривявани, са били срязвани. Така са били нарушени безопасните условия на труд и се е стигнало фаталния взрив.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com