28.05.2023

Тринадесети Празник на виното „Скалица 2018”

На 10 февруари, в с. Скалица, за тринадесета поредна година се проведе традиционния Празник на виното. Организатори на проявата бяха Община „Тунджа“, Кметство – с. Скалица и Народно читалище „Светлина – 1928″.

Да споделят празника бяха дошли народните представители Кристиян Вигенин и Николай Пенев, кметът на община “Тунджа” Георги Георгиев, заместник-кметовете на общината Станчо Ставрев и Ели Василева, представители на Община Тополовград, началникът на Районно управление Тунджа – Тодор Вълчев, общински съветници от община „Тунджа“, кметове, кметски наместници и жители на населени места.

„… За поредна година село Скалица гостоприемно ни посреща, за да спазим стародавната традиция и с ритуалното зарязване на лозата да си пожелаем изобилна и качествена реколта. Този жизнерадостен празник води началото си от най-древни времена, за да достигне и до нас, обичан и почитан от всички стопани. Всеки майстор знае, че първата стъпка към хубавото вино започва с грижата за лозата. Хубавото вино е не просто напитка, която присъства на трапезата ни и споделяме с приятели. То е емоция, дар за сетивата ни, който ни припомня неповторимата гледка на ширнали се лозя, погалени от слънчеви лъчи… За поредна година журито има нелеката задача да определи най-доброто вино и ракия.

Пожелавам на всички участници в конкурсите да съхранят отколешните традиции, да предадат знанията, уменията и майсторлъка си на младите хора, за да се радваме дълги години на празници като днешния…“– с тези думи се обърна кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев към участниците в празника.

Домакинът, кметът на село Скалица Митко Петков, пожела берекет и плодородна селскостопанска година.

Приветствие към всички гости на празника отправиха и народните представители Кристиян Вигенин и Николай Пенев.

69 майстори на тунджанско вино и ракия представиха своето производство пред комисията за дегустация.

По думите на водещите Кольо Пехливанов и Волен Митев журито  „…безпристрастно, компетентно, в пълна трезвост и анонимност, след дълги, пивкаво-уморителни заседания” определи за победители в различните категории следните участници:

 

Конкурс за гроздова ракия – 20 участника:

Първо място – Иванка Страхилова от с. Скалица;

Второ място – Георги Велев от с. Бояджик;

Трето място – Кольо Дичев от с. Кукорево.

 

Конкурс за бяло вино – 20 участника:

Първо място – Стоян Чолаков от с. Чарган;

Второ място – Петър Петров от с. Калчево;

Трето място – Никола Николов от с. Коневец.

 

Конкурс за червено вино – 29 участника:

При изключително оспорвана конкуренция от 29-те проби второ и трето място спечелиха еликсирите на Христо Славов от с. Крумово и Радослав Димитров от с. Скалица.

Първо място беше отредено на дългогодишния винар Георги Страхилов от с. Скалица, който бе избран и за Цар на виното за 2018 г.

Наградите на отличените връчиха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и народните представители Кристиян Вигенин и Николай Пенев.

Между обявяването на наградите самодейци поздравиха всички гости с танцови и музикални изпълнения. В програмата участваха фолклорна група при НЧ ”Светлина-1928”, с. Скалица, детска фолклорна група към Средно училище „Св. Паисий Хилендарски”, с. Скалица, танцов състав „Детелини“ при НЧ „Добри Керанов – 1961“, с. Стара река, танцов състав  ”Инджексарлийки”  при НЧ „Христо Ботев – 1929“, с. Окоп, индивидуално изпълнение на Стефан Димитров и др.

На празника беше представена втората реколта произведено вино от учениците, специалност „Лозаро-винарство”, към средното училище в село Скалица. То е Мерло, реколта 2017 г., бутилирано в бутилка със специален етикет.

Под зоркото око на Царя на виното – Георги Страхилов, се извърши традиционното ритуално зарязване на лозата.

За високият градус на настроението по време на целият празник допринесе винарска изба “Балар” – Скалица, която осигури за гостите изобилие от червения еликсир.

Празникът завърши с изпълнения на оркестър „Елхово“ и народната певица Нели Танева, с кръшни хора и пожелания за нови срещи.

Празникът на виното в с. Скалица не спира да разтваря сърцата на хората за веселие и радост и да оставя незабравими спомени.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com