16.11.2018

Пищен Празник на виното в Ямбол

Ямбол ще отбележи професионалния празник на лозарите и винарите с пищен празник, посветен на „Трифон Зарезан“, на 18 февруари (неделя). Три тона вино, кулинарно шоу с Ути Бъчваров и много настроение с концертната програма на Поли Паскова и Ансамбъл „Тунджа“ очакват всички в Градския парк на Ямбол от 11.00 до 14.00 часа. Ще бъдат пресъздадени традиционни ритуали за плодородие и благоденствие, включително кукерски обичай за здраве и берекет, а винената фиеста включва безплатна дегустация на качествени напитки и специално приготвени мезета.
Събитието се провежда вече за трета поредна година и е своеобразна прелюдия към Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. По този начин се подчертава връзката между традициите на кукерските игри с древните Дионисиеви празници и славата на Ямболския край като отколешен винарски район и Земя на кукерите. Празникът на виното се организира от най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“, с подкрепата на община Ямбол.
През последните три години „Вила Ямбол“ превърна професионалния си празник в събитие за целия град, за което благодари най-вече на местната общност за подкрепата. През 2016-та и 2017-та година Празникът на виното събра над 10 000 души.