29.05.2023

Трифон Зарезан – празник на лозаря и виното в Голямо Крушево

На 14 февруари по стара българска традиция в Голямо Крушево отбелязват “Трифон Зарезан”- денят на лозарите и виното. Празникът се радва на голямо внимание тук и е един от най-почитаните.

За цар на лозята беше избран щедрият и уважаван Иван Гинков –  най-добрият стопанин, когото  крушевци смятат за късметлия.  Той бе окичен с венец от здравец и лозови резници – ритуал, напомнящ за древния гръцки бог Дионис.

След отрязването на няколко пръчки от средата на лозето от Янко Купенов и Цвятко Павлов, последва  благословията  на Мария Гинкова „Хайде нека е берекет! Да са пълни бъчвите, да прелива виното през праговете, да няма обиране гроздето и да няма изпиване виното“, а царят отвръщаше –„ Амин, Амин”.

Празникът ни се утвърждава във времето, обединява ни в обичта към родното село, към корените и заветите на старите лозари. Той носи и посланието да поддържаме огъня, запален от предците ни, да се трудим за по-успешния утрешен ден, за доброто име и авторитета на  Голямо Крушево, заяви кметът Костадин Иванов. Млади и стари не пропуснаха да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят здраве и благоденствие.

С вино и мезета празникът продължи до късен следобед в кръчмата, където се проведе дегустация на вина собствено производство. Жури оцени вината и най-добрите бяха наградени. С най добри вина се отличиха: Цвятко Павлов,  Стоян Габеров,  Мария Гинкова, Таня Бобчева и Пина Смяткова. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Таня Атанасова

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com