23.03.2023

Нашият троен празник – емблематичен, все така лиричен

Бинка Величкова

Внушително честване, съпътствано от богата литературно-музикална програма, театрални мигове и танци, събра  в просторната зала на НЧ „Възраждане -1912 г.“ – град Болярово стотици жители на града и общината на 2 март 2018 година. Най-напред бяха поднесени венци в знак на признателност пред паметника на загиналите във войните – от името на учреждения, административни служби, политически партии, държавни институции, неправителствени организации и т.н. Последва едноминутно мълчание със свеждане на глави в памет на героите, извоювали националната свобода на България.

Според утвърдена отдавна традиция, чрез празнична програма в нашия град се чества ежегодно троен празник: националният празник на отечеството (3 март), денят на художествената самодейност (1 март) и вековният празник Баба Марта, белязан от красива традиция – закичване с румено-бели мартеници за здраве и късмет. На тези празници бе посветена и изложбата във фоайето на НЧ „Възраждане“ – табла от красиви рисунки, снимки и изработени мартенички и картички от училища, детски градини и социални заведения.

Така беше и сега. След динамичния танц на мажоретките в красиви нови облекла, чрез лирично встъпление водещата София Минева – откри тържественото честване. То започна с великолепното слово, поднесено от кмета на община Болярово – лъчезарният г-н Христо Христов. Като отглас на историческите мигове, цитирани от г-н Христов прозвуча патриотичният рецитал на учениците от с. Стефан Караджово поднесен задушевно и затрогващо. „Моя България“ – под този наслов бе внушителният рецитал на учениците от Болярово с художествен ръководител Милена Манолова. Мащабна  лирическа компилация чрез впечатляваща декламитивна техника! И с друго свое участие впечатлиха публиката учениците от СУ „Д-р Петър Берон“, ръководени от г-жа Нели Христова. Мощните гласове на момчетата озвучиха залата с обичаните, вечни възрожденски песни, свидни за всяко родолюбиво българско сърце! Учениците от ОУ „Стефан Караджа“ също се представиха с колоритни изяви – не само като отлични декламатори, но и като прекрасни танцьори – с пъстра китка от хорца по проекта „Твоят час“ с ръководител Дора Карагьозова. А останалите изяви – и техните, и на боляровските деца, бяха дейности по проекта „Заедно да учим и творим“.

Най-малките участници от детска градина „Здравец“- Болярово, се включиха с песнички, много стихове, фолклорни и спортни танци, драматизация на приказката „Трите пеперудки“. Красив букет от разнообразни изяви по действащия проект „Децата на община Болярово – успешна интеграция в образователната система и подобряване на учебната среда в общината“.

Самодейците от града и общината отново очароваха своите почитатели. И женските певчески групи при НЧ „Възраждане“ – град Болярово, с ръководител Мара Христова, и мъжката група – с ръководител Мария Христова, бяха наистина неотразими! Песнопойките от група „Крушов цвят“ – с. Голямо Крушево, също се представиха чудесно, с финес и стил.

В разширен, обновен състав бе групата при НЧ „Светлина“ – с. Мамарчево, чиито изпълнения бяха наистина впечатляващи, а репертоарът – тематично съзвучен и умело подбран!

Изпълненията на самодееца-гайдар от село Попово също предизвикаха възхищение. Със свои изпълнения се включиха и момичетата от ДВПЛУИ – село Малко Шарково, както и тези от Защитеното жилище в град Болярово. Те пяха и танцуваха с ентусиазъм, както винаги. И както само те умеят – с много чувство.

Апотеоз на празнината програма бе новата, прекрасна сюита на ДТС „Боляровче“ , с ръководител и хореограф Румен Тодоров.

Статуетки, грамоти и парични награди бяха връчени на всички групи и участници от общинския кмет, съпроводени от благодарствени думи и похвали към техния талант.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com