01.04.2023

Кристиан Вигенин разясни пред жителите на Болярово политиката на БСП за защита от монополите

На 13 март 2018 година народният представител Кристиан Вигенин посети Болярово, за да се срещне със социалисти и симпатизанти и да им разясни политиката и действията на БСП за защита от дейността на монополите и отменяне на сделката за ЧЕЗ България. С него пристигна председателят на Областния съвет на БСП – Ямбол Митко Андонов, а представители на домакините бяха общинският кмет Христо Христов и председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков.

Господин Христов откри срещата, представяйки гостите и поводите за срещата. Освен разясняването на политическата ситуация и позицията на социалистите, той призова боляровци да поставят въпроси от всякакво естество пред гостите.

Народният представител запозна присъстващите със стартиралата подписка „Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката на ЧЕЗ България“ и с политиката и действията на БСП за защита от дейността на монополите и отменяне на сделката за ЧЕЗ България. Господин Вигенин спомена позицията на социалистите по отношение на други скандали в страната: отказа за приемане на „Истанбулската конвенция“, проблемите във връзка със Здравната каса, обидното отношение към руския патриарх при посещението му по повод 3 март, Закона за противодействие на корупцията. Завърши краткия анализ на политическата ситуация в страната с обобщението, че ситуацията с ЧЕЗ и придобилата контролен пакет акции чрез банкови гаранции и заеми Гинка Върбакова (и фирмата й „Инерком“) е картина на начина, по който се управлява държавата. Колегата на г-н Вигенин, другият депутат на социалистите от Ямболска област Николай Пенев е в парламентарната комисия по енергетика и пред тази комисия министър Теменужка Петкова, часове преди да се финализира сделката, е заявила, че не знае чий е интересът към ЧЕЗ. След това тя подаде оставка, а твърдението на премиера, че е бил неинформиран за случващото се е абсурдно, защото специалните служби са имали предварителна информация и са я свели до знанието и на г-н Борисов и на вече бившия министър на енергетиката г-жа Петкова. БСП иска държавата да има контролен пакет от 34% от ЧЕЗ, заяви твърдата позиция г-н Вигенин. Чрез организираната подписка едва ли ще се постигне нещо, но е време да се покаже на управляващите, че са изчерпани всички възможности да останат начело на държавата, защото не може Сенчести бизнес интереси и олигархия от международен мащаб владее източноевропейските икономики и налага решения за стратегически предприятия със значение за националната сигурност.

Единствената сила, която може да противодейства на ГЕРБ е БСП, бе категоричен и Митко Андонов. Боляровската организация е много силна и единна, но нещата се решават в столицата – там е нужно да се протестира и то ефективно, за да разбере управляващата коалиция, че е нежелана и трябва да отстъпи.

След поставените въпроси пред гостите, обобщаващи бяха нуждата от подкрепа и лоби от страна на депутатите ни за възможности за одобряване на проекти. Общинският кмет постави за пореден път трудностите, които среща общината ни по отношение на кандидатстване по проекти. Напомни категоричното си мнение, че при евентуалното стартиране на проекта „Странджа-Сакар“, в който имаме застъпени много от точките, общината ни ще бъде значително облагодетелствана. Господин Вигенин гарантира, че ще постави в най-скоро време пред представители на някои от  министерствата с които комисията, на която е член има среща.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com