30.03.2023

Многоцветният празник на нашето училище

Бинка Величкова

Ежегодно възпитаниците на боляровското училище и техните преподаватели отдават подобаваща почит на личността, чието име носи образователната институция – д-р Петър Берон. Учен от европейска величина и възрожденец с родолюбиво българско сърце, радетел за истинско образование в отечеството.

Така беше и сега, на 21 март 2018 г. Под ритмичните звуци на барабана под строй се отправиха учениците към паметната плоча на почитания местен просветител и свещеник Куарти Дражев, за да положат венец. А после побързаха да влязат в просторната зала на читалище „Възраждане“, за да представят подготвената за празника програма – богата и многообразна в жанрово отношение.

След посрещането на училищното знаме прозвуча химнът на Р. България.

Двете очарователни водещи – Ана-Мария Тодорова и Юлиана Панайотова, представиха гостите: Нина Терзиева (заместник-кмет), Мария Чанева (секретар на общината), Атанас Дженков (председател на Общински съвет – Болярово), София Минева (председател на Общинско училищно настоятелство и специалист „Хуманитарни дейности“), общински съветници, бивши директори и учители, директорите на ДГ „Здравец“ Калина Гюрова и на ОУ „Стефан Караджа“ Дора Карагьозова. Последва танц на спретнатите мажоретки, след който с приветствие към гостите, учителите и учениците се обърна директорът на училището Васил Гаджуров. Не закъсня и обръщението на заместник-кмета Нина Терзиева, което прозвуча топло, откровено и лирично. Госпожа Терзиева връчи поздравителен адрес от името на г-н Христов, кмет на общината, както и парична сума, която да бъде използвана за нуждите на училището.

Прозвучаха и приветствия на изучаваните в училището чужди езици руски и английски. Доста от изявите на децата бяха по проекта „твоят час“, изпълняван по проекта „Твоят час“, изпълняван по препоръка на образователното министерство: прекрасният рецитал под наслов „България – вечна и свята“, изпълнен от група осмокласници и единадесетокласници, с художествен ръководител Янка Микова, динамичният и атрактивен „Пролетен танц“ на децата от първи и втори клас, с ръководител Златка Ламбова и Велина Вачева; песенните поздрави от шестокласниците и осмокласниците с ръководители Нели Христова и Събина Тодорова – обичани песни с патриотично съдържание, които прозвучаха вдъхновено.

С множество изяви се представиха учениците и по действащия вече втора година проект „Заедно да учим и творим“.

Малък театрален спектакъл, изцяло на руски език, представиха петокласниците, ръководени от Милена Манолова: пиеската „Дядо вади ряпа“ (в съвременен хумористично-критичен вариант), както и комедиен спектакъл за гостуването на славянските просветители Кирил и Методий в едно днешно българско училище, смаяни и възмутени от видяното.

А колоритният и атрактивен „Танц на мечтите“ на петокласниците, ръководени от М. Манолова, хареса на всички в залата.

Драматизацията по случки от живота на Хитър Петър, изпълнена артистично от участниците, с ръководител Иванка Новакова, внесе комизъм и ведро настроение в залата. Изучавала съм театрална режисура някога (няколко години) и с наслада се любувах на играта, а и на добрата режисура!

Много смях и емоции донесе на зрителите ревюто на четвъртокласниците с ръководител Дянка Андонова. Демонстрирайки тоалети, изработени от отпадъчни материали (хартия, найлон, пластмаса), те внесоха ведро настроение и бодрост в залата.

Накрая виртуозите от детския танцов състав „Боляровче“, с ръководител и хореограф Румен Тодоров, подариха на публиката трепетни мигове, наситени с наслада, които трудно се забравят!

Много десетилетия ни делят от онова далечно време, когато Иван Даскала е започнал да обучава пръв децата от Пашакьой. Множество поколения просветители и ученици са се сменили през годините. Аз бях там 27 години. Ще стават все повече – въпреки трудностите и изпитанията, през които преминава родното образование сега! Дано само „отгоре“ надделее разумът и спрат експериментите, лишени от всякаква логика. Дължим го на децата, на България, на бъдещето.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com