01.04.2023

Европейски титли за Даниел и Боян Асенови

Даниел Асенов спечели титлата в категория до 52 килограма на европейското първенство по бокс, до 22 години в румънския град Търгу Жиу, а брат му Боян завоюва бронзов медал в категорията до 56 кг.

На пресконференция в община „Тунджа”, на 2 април 2018 г., кметът Георги Георгиев сърдечно приветства Атанас Николов – член на Управителния съвет на БФБ и треньора на боксов клуб „Априлец“, с. Бояджик – Димитър Мутафов.

Те представиха резултатите от Европейското първенство по бокс до 22 години, който се проведе през изминалата седмица в Република Румъния.

20-годишният Даниел триумфира категорично в големия финал при мъжете, като във всичките рундове имаше превъзходство срещу испанския боксьор Габриел Ескобар Маскунано. По този начин Асенов взе златния медал и защити пояса си от предишния шампионат.

Това е пета европейска титла в кариерата на родения в Кукорево талант. През 2013 г. той за пръв път стана шампион на Стария континент, но при юношите в кат. до 49 кг в Анапа (Русия). През 2015 г. триумфира при мъжете в кат. до 52 кг на първенството в Самоков. През 2017-а освен титлата от Браила до 22 г., Асенов спечели и тази при мъжете от шампионата в Харков (Украйна).

В полуфинала в кат. до 56 кг., 18-годишният Боян изигра равностоен мач срещу представителя на домакините Роберт Еузеби Житару.

Най-малкият от боксовите братя Асенови се качи на третото място на почетната стълбичка още при дебюта си на голямо първенство при мъжете. Преди месец той спечели титлата в своята категория от международния турнир „Странджа“.

Двете отличия при мъжете за Република България в Европейското първенство по бокс бяха завоювани от братята Асенови. Това е безспорно доказателство за таланта и майсторството на тунджанските боксьори, а също така и за професионализма на треньорите от боксов клуб „Априлец“, с Бояджик, при подготовката на своите спортисти.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com