25.03.2023

Критично и оптимистично

Бинка Величкова

В този дух протекоха срещите на 2 април 2018 г. в три от селищата в община Болярово ( с. Стефан Караджово, с. Голямо Крушево и с.Мамарчево) с народните представители от БСП – Кристиан Вигенин и Николай Пенев. Присъстваха множество техни партийни съидейници, а и други жители. От общинския център Болярово гостуваха на хората кметът на общината Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева и председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков.

В село Стефан Караджово срещата се ръководеше от местния партиен лидер Димитър Димитров – обаятелен и деен, с дарба на чудесен организатор и умения за сплотяване на хората. А в селата Голямо Крушево и Мамарчево организацията и домакинството бяха поети от кметовете Костадин Иванов и Марчо Добрев.

В началото на всяка от срещите народните представители направиха свое встъпление, визирайки картината на сегашното управление в държавата. Те не спестиха своите критики към неизпълнените предизборни обещания от страна на ГЕРБ. А това е крайно некоректно спрямо избирателите, повярвали в тях. Тези хора днес живеят в същото безвремие като нас – печален резултат от едно некадърно управление на изстрадала България. Така наречените „обединени патриоти“ са своеобразна патерица на управляващите, нищо повече. Партия „Воля“ обра част от гласовете на БСП и като отплата заслужи да е във властта. Ето защо реалната и единствена опозиция днес е БСП. Но тя не е опозиция „на всяка цена“ – по важни за държавата въпроси и рационалното им решаване дава своята подкрепа, тъй като всякога е била най-патриотичната политическа партия.

С изявления по множество повдигнати въпроси и засегнати теми по време на срещите, се включваше активно и кметът на общината Христо Христов, познавайки отблизо състоянието на нещата в общината. В резултат на проявяваната от управляващите дискриминация спрямо „червените“ общини като нашата се налага да се търсят допълнително средства, за да се балансират най-неотложните нужди: за ремонтни дейности, благоустрояване, в образованието, социалната сфера и т.н.

С интересни изказвания и аргументирани предложения се включиха много от участниците, сред които бивши и настоящи общински съветници (Димитър Дичев, Петър Гурманов, Мария Маринова). Кметове и кметски наместници на по-малки населени места също уважиха срещите, изразявайки свои позиции. Господин Д. Димитров, кметски наместник на село Камен връх, препоръча да се оказва перманентно съдействие на общината ни за отваряне на програми и създаване на повече работни места, въобще за подобряване на жизнения стандарт на хората тук.

Обсъдени бяха актуални въпроси на нашето съвремие: недомислиците в българското образование и печалните последствия от тях; да бъдат уеднаквени нашите и европейските критерии относно качеството на храните, защото това касае здравето на нацията; разрастването на корупцията – то е пагубно за страната; енергоснабдяването и нарастващите цени на тока; арогантният тон и грубия речник на много депутати по време на изказванията им в Парламента; издигане ролята на възпитанието в училище и на престижа на учителя в обществото; политиката спрямо Русия, както и по отношение на съседна Турция (угодничеството на Б. Борисов пред Ердоган); преизчисляването на пенсиите и повишаване на най-ниските (да станат 300 лв. бе едно от фалшивите обещания на днешните управляващи); правомерно социално подпомагане; нова държавна политика за подкрепа на пограничните райони с цел намаляване на обезлюдяването им; липса на отчетност и харчене без надзор, без контрол – от министри, техни протежета, на областно ниво…

Госпожа Нина Терзиева отправи покана към двамата видни гости: да присъстват на възпоменателното честване на 150-годишнината от смъртта на националния герой Стефан Караджа, което ще се състои на 26 май 2018 година в родното му село Стефан Караджово.

Оптимистично прозвучаха финалните обръщения на депутатите, а и на г-н Христов – при мобилизация на силите отрано, изборните резултати през 2019 година ще бъдат заслужено високи.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com