01.04.2023

Разпитват свидетелите по делото за взрива край Петолъчката

В ямболският районен съд започна разпит на свидетелите по делото за взрива в базата за боеприпаси край пътен възел Петолъчката. На 5 юни 2012 година при експлозията загинаха трима работници.
Съдът отхвърли поредното искане на защитата на подсъдимите да не се дава ход на делото, заради участие на Окръжната прокуратура в дело подсъдно на Районен съд и на Районна прокуратура, адвокат Анадолска заяви: „Абсолютен прецедент, ако участва Окръжна прокуратура, това означава, че този съдебен акт, който ще се постанови, наистина е обречен да бъде отменен“.
Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества и не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване, в нарушение на 32 законови разпоредби и вместо да бъдат взривявани, боеприпасите са били срязвани и така се е стигнало до фаталния взрив. Обвинението е повдигнато като особено тежък случай, заради което се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com