28.01.2023

Огнище на родолюбие в полите на Странджа

На 11 май 2018г. ОУ „ Стефан Караджа “, с. Стефан Караджово, общ. Болярово, чества 178 години от рождението на Стефан Караджа и 150 години от неговата и на Хаджи Димитър гибел.

Седмицата преди значимата дата беше наситена с инициативи, посветени на патрона на училището.

Учениците от начален етап на обучение проведоха състезания по спортни игри и народна топка , а тези от прогимназиален етап на обучение се състезаваха в дисциплините волейбол и футбол.

Учениците от 2 и 3 клас изработиха модулни пана за украса на фоайето на читалището, където се проведоха честванията.

Всички ученици рисуваха на тема „ Розите на България“, а най- добрите рисунки бяха подредени в изложба за празника.

Празникът започна с представяне на биографична информация за националния герой Стефан Караджа, роден на 11 май 1840г. в с. Ичме, преименувано през 1899 г. на Стефан Караджово. На 11 май 1912г. и училището в селото приема името на героя.

И днес имената на Стефан Караджа, войводата Хаджи Димитър и техните четници, загинали за свободата на България, не са забравени. Учениците учат, знаят и тачат паметта на героите и следвайки примера на своя патрон, ръководени от своите учители, подкрепяни от родителите си, са превърнали училището си в огнище на родолюбие. Това пролича от представената програма.

      Гости на тържеството бяха кметовете на общината-г-н Христо Христов и на селото-г-н Тодор Куртев, които поздравиха учителите и учениците с празника. Поздравление поднесе и г-жа Дора Карагьозова, директор на училището.

Г-н Христов, кмет на общината, за пореден път показа подкрепата си за училището като дари парична сума, която препоръча да бъде употребена за нуждите на учениците.

Рецитал, посветен на 178-та годишнина от рождението на Караджата,беше подготвила г-жа Драганова. Звучаха безсмъртните стихове на Ботев, Вазов и най- добрите български поети, посветени на родината ни. Звучаха патриотични песни.

Г-жа Пехливанова и мажоретният състав на училището се погрижиха за доброто настроение на присъстващите.

Доброто настроение поддържаха и учениците от начален етап на обучение с детската пиеса по приказки на Елин Пелин и стихове на Асен Разцветников „Дядовата ръкавичка“,  подготвена от г-жа Николова,  г-жа Тончева и г-жа Радева.

Интересна програма и танц „Полиция“  представиха учениците от 6 клас, подготвени от г-жа Митева.

Накрая бе представена презентация за живота и делото на Стефан Караджа, представена от г-жа Николова.

По традиция празникът завърши с кръшни хора от различни фолклорни области, подготвени от г-жа Карагьозова и нейните танцьори, по проект „Твоят час“. В края на празника, под звуците на „Празнична сюита“, учениците поведоха общобългарското хоро, посветено на инициативата „Розите на България“, подкрепено от Министерството на образованието, различни организации, българските общности в чужбина и учениците, учителите и родителите в училищата на страната.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com