30.01.2023

Впечатляващ, весел и многолюден празник в село Камен връх

Лора Величкова

Село Камен връх е едно от селата, в които празниците винаги са били тачени и традициите и обичаите спазвани. Въпреки малкото на брой жители, останали в красивото, китно и зелено селце, празниците там са почти ежедневие, хората се събират постоянно. Това стана, благодарение на новият кметски наместник Димитър Димитров.

Тази година празникът на селото се проведе на 19 май 2018 година и бе уважен от много хора, дошли не само от съседни селища, но и от отдалечени места на родината, за да се съберат и повеселят заедно. А официални и скъпи гости бяха: общинският кмет Христо Христов със съпругата си Мария Христова, заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, кметове и кметски наместници, дарители.

Тържествена литургия в храм „Свети Атанасий“ бе отслужена от отец Димитър Ингов, а след това бе осветена и обновената селска чешма. На тази чешма, се събраха множество бивши жители на селото и наследници на част от старите родове на Камен връх, припомниха си разказите на близките си, как бабите им са перяли тук, любовните срещи на тази чешма между момите и ергените и десетки истории, свързани с мили спомени от миналото.

           След освещаването, част от наследниците с корени от село Камен връх, в народни носии, направиха възстановки на обичаи: „напиване“ на водата от менците на момата от ергена, уговорки да годеж, задяването и закачките, на които в действителност е бил мълчалив свидетел тази чешма.

Една от момите бе Маринка Неделчева, родом от селото, която изигра „напиването на водата“ със съпруга си Бойчо от село момина църква. Пенка Андонова, също родом от селото показа прането на чешмата. И двете бяха с оригинални носии от това село, наследени от майките и бабите им. Друга дама с корени от селото, Пенка Стойкова, поздрави събралите се на това паметно събитие с няколко странджански песни, които майките и бабите им са припявали някога тук. Сред множеството гости беше и дългогодишният кметски наместник на селото Иванка Хамбарлиева.

За доброто настроение на множеството гости на празника се грижеше оркестър „Преслав“ – град Ямбол със солистка гласовитата Таня Чирпанлиева.

В този ден юбилейна среща си правеха и родените през 1948 година, родом от селото. Организатор и спонсор на това събитие бе Величко Христов, живеещ в Бургас.

Общинският кмет Христо Христов се обърна към множеството гости на площада и ги поздрави с добре дошли на този хубав празник пожелавайки им още дълги години да се събира и да се веселят така. Въпреки че жителите днес са малко тук, господин Христов ги призова да не забравят, че красивото, обгърнато в зеленина родно село винаги ще ги чака отново да се завърнат и съберат.

Към всички гости с благодарност с обърна и кметският наместник Димитър Димитров. Поздрави жителите и гостите на този прекрасен празник и изказа гореща благодарност на хората, без чиято щедрост той не би станал факт: общинският кмет, двама от арендаторите: Кольо Иванов и Йовчо Йовчев, както и Величко Христов.

Величко Христов също се обърна към гостите на родното си село, част от които наборите му, чиято среща е организирал. Сподели колко трогателно за него е всяко завръщане в любимото му родно село и как с удоволствие помага с всичко, което може по различни поводи, защото го дължи на родовата памет.

Празникът продължи с поздрави и подаръци, поднесени на юбилярите от набор 48. Много бяха милите им спомени, трогнати бяха и от думите на бившата им учителка Янка Пеева. С тъга си припомняха за наборите, които вече не са сред тях. Празнуваха това, че част от тях са отново заедно и си пожелаха да се срещат още дъги години тук, в родното и прекрасно село. Защото Камен връх умее да празнува!

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com