06.10.2022

Връстници на умилителна среща, запленени от спомените

Бинка Величкова

 Прекрасна бе инициативата, реализирана в село Малко Шарково на 19 май 2018 г. Родените през 1959 година се срещнаха след много години, за да си спомнят както детството, така и ученическите години, изживени заедно.

Главен организатор на това мило събитие беше техният съученик Стоян Карабашев. А като трудолюбив местен животновъд дари агне за тържествения обяд на голямата и весела компания о връстници и негови земляци.

Уютното и много чисто търговско заведение в селото ги събра край празничните маси, за да се видят, да разкажат за себе си, а и да узнаят за живота на другите.

Своеобразни домакини бяха кметът Тодорка Метаксова и нейният съпруг, роден също през 1959 година. Хубава, кротка, работлива, тиха, спокойна и добра, госпожа Метаксова се движеше сред тях усмихната, любезна и не по-малко развълнувана!

Животът беше разпилял тези хора през годините на различни места из родината. А един свой връстник не бяха виждали двадесет години почти, защото живее в САЩ. Но ето че беше сред тях, доведен от носталгията и родолюбието в душата, преди отново да поеме по-късно към далечния континент…

И като придошла река ги връхлетяха спомените – и смешни и малко тъжни. Защото нищо в живота не се повтаря. Но съживените в паметта съвместни мигове от онова обичано и близко на сърцата им „някога“ се оказа магнетичната връзка, която ги спояваше – доскоро, сега и занапред. Затова си пожелаха срещи като тази да се превърнат в традиция, която да спазват при всяка възможност. Посетиха и църковния храм – спретнат, обновен сред разкрасеното от цветя и зеленина дворно пространство. Дано Бог благослови и бъдещите им срещи – за да нахлуе позната топлина и ярка светлина в душите им – както в този незабравим ден!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com