28.01.2023

Приветствие по случай 24 май на кмета на община Болярово Христо Христов

ПРИВЕТСТВИЕ

 Уважаеми дейци на българската просвета и култура, драги съграждани!

Датата 24 май е свята за всички славянски народи. Тя отдавна се е превърнала в символ на духовно начало и културен прогрес. А буквите, сътворени от двамата солунски братя- в емблема на знанието, наричано от старобългарските книжовници светлина. Защото е извор на мъдростта, на просветлението в душите ни, на културното извисяване.

Сътворените букви се превръщат за нашия народ в храбри войници, чрез които брани своите достижения; чрез които оборва езичниците; чрез които твори книжнина и уверено върви напред през вековете, достигайки все по-мащабни духовни висоти. А през тъмните години, белязани от чужди нашествия, нашата азбука е почти единственото доказателство  за идентичност, за наличие на опазен национален дух. Тези букви с мъдрата си мощ умело се противопоставяха на всякакви домогвания от страна на завоевателите. И всякога надделяваха!

Делото на братята-светци Кирил и Методий е мъдро послание към всяко следващо поколение. И особено към онези, които са посветили своя труд за укрепване на знанието: учители, библиотекари, журналисти, научни работници, университетски преподаватели, поети и писатели. Нека се множат успехите им, нека е благодатна тяхната работа! Защото с любов и търпение са се превърнали във ваятели на нравствени ценности за човешките души.

Наричат 24 май най-българският празник. И винаги такъв да остане – прастар и вечен като земята ни, красив и цветен като мечтите ни!

Да ни е честит и нека щедро ни дарява с оптимизъм и повече родолюбие!

 ХРИСТО ХРИСТОВ,

КМЕТ НА ОБЩИНА БОЛЯРОВО

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com