05.10.2022

„Върбова свирка свири“ за 21 път в Болярово

В събота на 2 юни град Болярово отново е бъде домакин на традиционния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“. За 21-ви пореден път над 20 танцови състави и близо 600 участници ще се събират на ембематичния за общината събор, който се посвещава на богатството и красотата на странджанския фолклор и популярната певица Елена Граматикова.
В годините той се превърна и в международен, посочи кметът на общината и инициатор на събитието Христо Христов:
„Детският фолклорен събор „Върбова свирка свири“ се превърна в емблема на граничната община Болярово, която успя и ще продължи да пази традицията на странджанския фолклор. Повече от 20 години деца от различни краища на България представят фолклора. Участниците са от областите – Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Пловдив, Варна и Шумен. Правим всичко възможно участниците да се чувстват добре, както и тези, които ще дойдат да се насладят на фолклора“, каза още Христо Христов.
Самото място, на което ще се проведе фолклорния събор – Градския парк, предпоставя хората, които присъстват да се забавляват, защото ще има и много други развлечения, допълни Христов:

„Въпреки многото събори, които се организират. в България по това време от годината, на различни места в страната, трябва да кажа, че нашите участници стават все повече. Имали сме години, в които са идвали деца от Гърция, Турция, Украйна. Тази година за съжаление имаме само един състав, който е потвърдил участие от Лозенград (Турция), с което отново ще бъдем международен събор, защото фолклорът граници няма. Това събитие се посвещава и на Елена Граматикова, невероятна певица, която беше и председател на журито, в първите години от провеждането на събора…“
Основен организатор на събора е община Болярово, със съдействие на местното читалище „Възраждане“, уточни още кметът Христо Христов. Началото на 2 юни е обявено за 9 и 30, а награждаването е запланувано за 18 часа.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com