06.02.2023

Христо Христов: Празник, който възвисява душите и пречиства сърцата

Уважаеми гости!

 Скъпи приятели от близо и далече!

Дами и господа!

Повече от две десетилетия ни събира ежегодно един прекрасен повод – провеждането на детския фолклорен събор “Върбова свирка свири”. Културно събитие, очаквано с радост и нетърпение както от местните хора, така и от даровитите малки участници. Празник, който възвисява душите и пречиства сърцата. Докосвайки се до непреходната красота на фолклора, всички ние, неговите почитатели и ценители, черпим духовни сили от необятната му нравствена съкровищница.

Сега, когато малка България е член на голямото европейско семейство, сътвореното от нейния надарен и трудолюбив народ се превръща в културната й визитка пред Европа и света.

`Впрочем, българското народно песенно и танцово изкуство отдавна е покорило световните културни подиуми със своята високо нравствена същност, с дълбоката си мъдрост и съвършенство.   А мероприятия като днешното са солидното свидетелство, че това национално богатство не само ще бъде опазено, а и непрекъснато ще се множи.

Днешната дата – Втори юни, е паметна за всеки българин. В този ден сирените напомнят на нас, потомците, че никой няма право да забрави дори за миг святата жертва на падналите за свободата на отечеството. А нали народните песни винаги са възпявали съдбите на героите, били са и остават моралната награда за техния подвиг!

Искам да приветствам днес всички участници в събора, както и техните почитатели от публиката, обединени от една обща светиня – обичта към българското народно творчество! Добре дошли казвам на многобройните ни гости и на нашите приятели от Република Турция, които и тази година уважиха с присъствието си Боляровския фолклорен празник! Това е приятелски жест, който високо ценим!

По линия на трансграничното  сътрудничество ще се реализират и занапред полезни инициативи, взаимоизгодни  проекти, съвместни културни форуми – все доказателства за добросъседски отношения и за приятелство, проверено във времето!

Нека и днес изживеем радостта, че сме заедно!

Бих искал да отправя благодарност  към всички онези, без чиято финансова подкрепа не би било възможно провеждането на това родолюбиво начинание – десетките индивидуални дарители, фирми и организации, които всяка година със затрогваща отзивчивост осигуряваха и продължават да осигуряват финансовия ресурс, за да я има и до днес нашата “Върбова свирка”. На всички тях сърдечна благодарност!

А сега да се насладим на радостта, че отново сме заедно!

Днес наши спътници са песните, танците, хармонията и красотата.

Успех на състезателите и весело настроение на всички присъстващи!

Честит и весел празник!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com