06.10.2022

Немски специалист връчи престижни сертификати за обучение на директора и социалните работнички в ДВПЛУИ

За да проведе поредното обучение в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – село Малко Шарково пристигна немският специалист – клиничен психолог Удо Хаймбюргер. Престоя му в община Болярово този път бе в периода 28 май-1 юни 2018 година и в края на поредното обучение, той връчи престижни сертификати на преминалите успешно обучението (по две седмици) всяка година. Такива сертификати получиха директорът Дафина Георгиева и социалните работнички Димитрина Ставрева и Мария Иванова.

Обучението се провежда с подкрепата и помощта на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания-Кьолн (с председател на Управителния съвет Паул Хайдрих). На връчването на сертификатите присъства кметът на общината Христо Христов. С него г-н Хаймбюргер сподели, че от дълги години работи към социалната институция „Ландшафтсфербанд Райнланд” (Кьолн) и е пряк наблюдател на проблемите в тази област. Има иновативни идеи, много добър, по негово мнение е от методът с видеозаснемането и наблюдението и обсъждането на действията след това. Именно това дава  положителни резултати. Такива вижда и сред персонала в Малко Шарково и Защитеното жилище в Болярово, а и сред самите домуващи.

Обучението и сертификатите са международно признати, сподели клиничният психолог и е особено доволен, че точно сред служителите на този социален дом вече има с такива престижни сертификати, именно от квалификационно обучение VHT за VHT Practitioner, проведена според инструкцията на SPIN-DGVB (в сила от 1 юли 2016 г.).

Тази престижна титла от обучение са дава в Европа – Холандия (където е възникнал този метод), Германия, Полша, Унгария. А също и в САЩ, разказа г-н Хаймбюргер на общинския кмет на работна среща. Неговата констатация е,че е много полезно приложеното обучение в този дом. Първо: служителите вече умеят да работят с камера; второ – заснемат се ситуации и взаимоотношения в тази среда; на трето място са концентрацията при презентирането (гледането на записите и обсъждането им) и на четвърто: умението при гледането на записите да предизвика реакции и мисли на тези, които са заснети.

Съвместната работа ще продължи, през октомври в Болярово и Малко Шарково ще бъде гост отново Паул Хайдрих, благодарение на който момичетата от Защитеното жилище бяха отново на почивка в Слънчев бряг (в периода 2-9 май в хотел „Рио парадайс“), за което горещо благодариха. Те споделиха вълнуващите си спомени от тази почивка, показаха снимки и разбира се – видеозаписи на г-н Хаймбюргер и г-н Христов.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com