02.02.2023

Село с минало, село с традиции

ДВОЕН ПРАЗНИК ВЪВ ВОЙНИКА


Силни, борбени, устойчиви на времето хора живеят в с.Войника. Съхранили своята история от най-древни времена до днес, те остават пазители на миналото, родолюбци, които умеят да ценят  наследеното от дедите. Доказаха го с участието си в празника посветен на 160-годишнината от основаването на селото и 90-годишнината на местния духовен храм – читалище „Възраждане“.  Гости на празника бяха заместник областният управител на област Ямбол Христо Колев и кметът на община Стралджа Атанас Киров. „Да се съхрани селото и хората. Днес изпълнявам едно от обещанията си. Ще променим  облика на селото!“, каза кметът Атанас Киров в обръщението си. Портрет на любимия си национален герой – Васил Левски подари кметът на община Стралджа   на  Мария Георгиева, кмет на селото, която  прие подаръка с истинска радост.  Г-н Киров  зарадва и членовете на читалището на които подари стационарна  озвучителна уредба. Поздравителни адреси с благодарствени думи и подаръци бяха поднесени и на петима от бившите кметове на Войника  –  Йовчо Енчев, Георги Марков, Калинка Иванова,  Иван Куртев, Жеко Жеков.  По традиция празникът започна с посещение на храма  „Успение Богородично“,където отец Иван Динев  отслужи празнична литургия.  Гостите се поклониха пред паметника на героите войничани дали живота си за свободата на Родината.
Поздравления  за празника с отбелязване на най-съществените моменти от историята на селото  поднесе кметът на Войника Мария Георгиева. Председателят на читалището Славка Йорданова също върна времето назад, за да проследи историята на читалището и постигнатите успехи от самодейците.  За войничани беше  приятно да чуят поздравленията и на  кметове Йовчо Енчев , Георги Марков, Иван Куртев. Топли думи бяха отправени към такива достойни личности на Войника като   летописеца на селото Енчо Енчев и генерал Теньо Попов, който  в този ден навърши 93-годишна възраст. Празникът продължи с богат поздравителен концерт  с участието на  децата от ОУ“Хр.Ботев“, певчески групи от  Войника и  Първенец , танцов състав „Въжички“  НЧ“Стралджа 2016“ и изпълнителя на народни песни Георги Костов.
Най-хубавото на празника беше това, че  местните хора и гостите определиха деня като щастлив и богат.  Доказаха го усмивките и настроението, споделянето на спомени,  обещанията за нови такива срещи.   С помощта на спонсори организаторите  поканиха всички на курбан за здраве. Вечерта завърши с  фоерверки.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com