06.10.2022

Посрещаме Слънцето в най-дългия ден от годината с уникален орфически ритуал на древния „Кабиле“

За втора поредна година на древното тракийско светилище в античния град „Кабиле“ край Ямбол ще бъде пресъздаден уникален орфически ритуал по посрещане на Бога-Слънце. Отново хиляди посетите се очакват в ранните часове на 21 юни – Деня на лятното слънцестоене. Представяният обред е от преди повече от 2000 г. по специален сценарий, написан от проф. дин Валерия Фол. Той е съставен на база преводи на запазени текстове от антични автори и максимално се доближава до практиките от преди две хилядолетия.

Програмата започва в 05.15 часа с танц на жриците, следван от ритуално факелно шествие до светилището. Възстановката на древния ритуал ще бъде между 5.30-6.00 часа с участието на актьори от Драматичен театър „Невена Коканова“ – гр. Ямбол. Специалните наричания, възлияния и други елементи от обреда се изпълняват от жреците на фона на композирана за целта музика. Посетителите на култовото светилище на „Зайчи връх“ ще могат да се включат и в демонстрационните наблюдения на Слънцето с телескопи, с помощта на Ямболската Астрономическа обсерватория с планетариум. След 8.00 започва и представянето на „слънчева храна“ – дегустации на специални ястия, приготвени от възпитаниците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм.

В предиобедните часове програмата се пренася в град Ямбол, където в Ритуалната зала от 10.00 часа ще бъде открита фото-документалната изложба  „Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа“. „Слънцебогът, светлината и тъмнината“ е темата на специалната лекция, подготвена от проф. дин Валерия Фол. След нея ще бъде представена темата „Кентаври и конници в района на Ямбол“ – лекция на д-р Ружа Попова.

Събитията, посветени на посрещането на Слънцето в най-дългия ден от годината, се реализират в рамките на Европейската година на културното наследство 2018 и са финалът на празничните прояви, посветени на Деня на Ямбол.

С тях завършва и цикълът от исторически възстановки на Тракийски и античен град Кабиле. През изминалия уикенд археологическият резерват край Ямбол бе арена на най-мащабните в страната игри с участието на над 200 възстановчици. Зрелищни гладиаторски битки, бит, облекло и въоръжение на древните народи, оставили следи по нашите земи,  бяха представени от 15 клуба от цяла България и гости от Румъния.

ПРОГРАМА

Археологически резерват ТРАКИЙСКИ И АНТИЧЕН ГРАД КАБИЛЕ”

5.15 – 5.20 ч. Танц на Жриците (площадката за наблюдение)

5.20 – 5.30 ч. Ритуално шествие до светилището

5.30 6.00 ч. Обредна възстановка (светилището)

6.30 – 7.30 ч. Демонстрационни наблюдения на слънцето с телескопи

(площадката за наблюдение)

8.00 ч. Представяне на „слънчева храна” (пред изложбената зала)

 

РИТУАЛНА ЗАЛА ЯМБОЛ

10.00 ч. Откриване на изложбата „Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа”

10.30 – 11.10 ч. Лекция на проф. д.и.н. Валерия Фол „Слънцебогът, светлината и тъмнината”

11.15 – 12.00 ч. Лекция на д-р Ружа Попова „Кентаври и конници в района на Ямбол”

 

–––––––––-

Организатори – община Ямбол, Регионален исторически музей – Ямбол

със съдействието на ДТ „Невена Коканова”, ОДК – Балет „Кала”,

АОП – Ямбол, ПГХТТ – Ямбол, ОП “Туризъм и култура” – Ямбол

Сценарий – проф. д.и.н. Валерия Фол

Композитор – Александра Фол

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com