02.10.2022

Фолклорна група „Орхидея“, с. Козарево с награда…

В края на м. юни 2018 г. се проведе IX-то издание на Националният фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ в с. Лозен, община Любимец, който има за цел да популяризира изворния фолклор на България, да стимулира представянето на местните традиции и съдейства за съхраняването и представянето на нематериалното културно наследство.

Фолклорна група „Орхидея“, с. Козарево за пръв път участва във фестивала, като представи местния обичай „Ивановство /Побратимяване/“, няколко идентични колективни фолклорни песни, индивидуално изпълнение на Руска Бинева и едно незабравимо вълнуващо участие на Стефан Димитров – само на 11 години, с прекрасен глас и невероятен талант. В програмата взе участие и Георги Новаков с изпълнение на гайда.

Жури в състав: д-р Валентина Райчева- фолклорист, Петър Георгиев-народен певец и Йордан Терзиев- хореограф, отличиха изпълненията на нашите участници. Групата на с. Козарево получи Специалната награда на месокомбинат „Бурденис“, Свиленград за представяне на обичая „Ивановство“, както и грамота и диплом за представяне на най-красива народна женска носия. Отново благодарим за подкрепата на ръководството на община „Тунджа“, което за пореден път ни съдейства да представим по най-добрия и колоритен начин българските традиции, обичаи и фолклорни песни, характерни за нашия Тунджански край!

 

 

Теодора Тачева

Кмет на с. Козарево

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com