06.02.2023

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково в момента е спряно. Сред протестиращите е и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ветеринарите не могат да влязат в двете останали стопанства в селото за да евтаназират животните, тъй като протестиращите не им позволяват. Стопаните твърдят че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата. Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра д-р Янко Иванов

„Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото  те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи.“

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои. В селото остава да бъдат избити още около 300 животни.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.

Както вчера, така и днес протестиращи от различни неправителствени организации се опитват да попречат на ветеринарите да влязат в стопанските постройки. В социалните мрежи се организира протест пред президентството по-късно днес срещу „избиването на животни в Странджа“.

Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви по-рано за „Хоризонт“, че над петдесет души от варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия.

„Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, но животните, министърът е казал, че ще се унищожат. Министърът все пак успокои хората, разбраха се за цена на животните. От 200, със субсидиите, които получават, става някъде около 240 лв.“
Един от протестиращите, Владимир Павлов, координатор на политическото движение „Възраждане“ в Бургас, съобщи за „Хоризонт“, че е арестуван за справка.
Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Левицата подчертава, че обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност, и настоява за програма Странджа-Сакар, разработена съвместно с местните общини.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com