02.10.2022

Продължава евтаназирането на животни в ямболското село Шарково

И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни заради откритата зараза от чума. След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория. По данни на „Хоризонт“, там има три ферми с общо около 1 500 животни. До този момент, в четирите населени места са умъртвени близо три хиляди овце и кози. Свидетели твърдят, че избиването на добитъка се налага, защото стопаните не са спазвали препоръките на специалистите за карантина.

Както вчера, така и днес протестиращи от различни неправителствени организации се опитват да попречат на ветеринарите да влязат в стопанските постройки. В момента няма ескалация на напрежението. В социалните мрежи се организира протест пред президентството по-късно днес срещу „избиването на животни в Странджа“.

Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви за „Хоризонт“, че над петдесет души от варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия. Ето каква е обстановката там:

„Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, но животните, министърът е казал, че ще се унищожат. Министърът все пак успокои хората, разбраха се за цена на животните. От 200, със субсидиите, които получават, става някъде около 240 лв.“
В село Шарково има десетки хора от страната, които са срещу евтаназията и инициират протести в столицата днес и в сряда. Един от протестиращите, Владимир Павлов, координатор на политическото движение „Възраждане“ в Бургас, съобщи за „Хоризонт“, че е арестуван за справка.
Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лева или да се осигурят нови овце и кози.
„Поемам ангажимент, в момента, в който има био сигурност, те са тук три села, да осигурим животни със стада.“
Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район.
Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев разясни, че ваксината е неприемлив вариант, тъй като животните и продукцията от тях да не може да се пласира поради забраната в Европейския съюз.
„Ако сложим ваксина, рестрикциите към държавата ще бъдат поне две години и то към цялата страна.“
Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Левицата подчертава, че обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност, и настоява за програма Странджа-Сакар, разработена съвместно с местните общини.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com