05.10.2022

197 години от героичната смърт на Индже войвода отбелязаха в родното му село Попово

На 14 юли 2018 година, в родното село но легендарния Индже войвода – Попово, се събраха хора от селото, община и гости от близо и далеч, за да отдадат почитта си към паметта му на отбелязването на 197 години от героичната му смърт.

Събитието бе по идея и организация на инициативен комитет, включващ: доцент Милю Петров, д-р Мария Гюлеметова, гл. ас. д-р Диана Стоянова, Николай Николов. Официални гости на събитието бяха секретарят на община Болярово Мария Чанева, директорът на Етнографско-археологически музей – град Елхово Христо Христов, археологът от Регионалния исторически музей – Ямбол Явор Русев, докторанти и студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии, участници в Международния Югоизточен летен университет с ръководител д-р Диана Стоянова.

Началото бе поставено с отслужването на литургия и заупокойна молитва в памет на Стоян- Индже войвода от отец Николай Клюнков в църквата на село Попово „Свети Георги победоносец“.

Официалното откриване бе от 11 часа от д-р Мария Гюлеметова, в залата на ОУ „Христо Ботев”- с. Попово. „Ние потомците на Индже воевода сме длъжници на паметта му, защото няма съмнение, че в негово лице срещаме един от най-забележителните българи. Името му е гордост,пример и школа за много патриоти  и родолюбци.То е задължение към всички , които обичат България, а науката е все още  длъжница за живота и делото му, ако искаме културно-историческото наследство да стане важен фактор  за устойчиво развитие. Епохата, личността и делата на Индже воевода са мощен фактор за възпитанието на подрастващите поколения.“ – бях думите на Мария Гюлеметова, родом от селото.

Кметът на село Попово Ангел Апостолов също се обърна към жителите и гостите на селото и потомците на легендарния войвода. Той напомни колко малко са честванията на тази ярка историческа личност и приноса на потомците му от родното село за това.

Секретарят на община Болярово Мария Чанева също се обърна към присъстващите и прочете и поднесе поздравителен адрес на кмета на село Попово от името на общинския кмет Христо Христов.

Доцент д-р Милю Петров представи пред многобройната публика подробен доклад на тема „Индже воевода –живот и дело“, в който засегна всички събития от живота и делото на Индже. Този труд е плод на дългогодишните изследвания на учения, посветил цялостната си научна кариера на най-големият герой, роден в село Попово Стоян-Индже войвода.

Презентация на тема „Хайдушкото село“ бе представена от д-р Мария Гюлеметова, както и два филма от фонда на БНТ, посветени на Индже войвода.

Присъстващите имаха възможност да разгледат и изложбата на открито, състояща се от каменни плочи от историята на село Попово.

Поднесени бяха венци (от името на община Болярово и дружество „Индже войвода) и цветя пред паметна плоча на Индже войвода. Жители и гости на селото отдадоха заслужена почит на легендарния герой и обсъдиха предстоящото отбелязване на 200-годишнината, което се планира да бъде едно от знаменателните събития в община Болярово в съответната година.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com