01.02.2023

Поредната трагедия за животновъдите Странджа и дилемата: ще бъде ли запазен този отрасъл?

Община Болярово е с най-много умъртвени животни поради чумата по овцете и козите


 Лора Величкова

Обезверени и съсипани са хората община Болярово, въпреки безрезервната подкрепа, която получават от общинското ръководство и цяла България. Трагедията, която стана лична за много от жителите на общината е с названието „чума по дребните преживни животни“. За жалост, първите положителни проби са открити в село Воден. Тази болест не била констатирана до този момент н територията на България и Европейския съюз. Имало е единствено в Азия, Африка и Турция (в азиатската част).

   На 20 юни 2018 година е свикано спешно заседание на Общинската епизоотична комисия. С тази дата е и заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. В Заповедта (с № РД 11-1065) се нарежда директорът н ОДБХ- Ямбол да организира „принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни на засегнатите и контактни животновъдни обекти в село Воден“. Основанието е чл. 47, ал.1, ал. 2 и ал.6 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и констатирани положителни резултати за болестта чума по дребните преживни животни, намиращи се в обекти в село Воден, община Болярово. Заповед със същата дата им издадена и от кмет на община Болярово. На основание на заповедта на д-р Дамян Илев, г-н Христов нарежда да се осигури съдействие н органите на БАБХ, посочва как да бъде организирано хуманното унищожаване, дезинфекция и загробване и определя трикилометрова предпазна зона около животновъдните обекти в с. Воден и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат: град Болярово и селата: Вълчи извор, Горска поляна, Крайново, Малко Шарково, Ружица, Странджа, Шарково, Ситово, Иглика, Мамарчево. Забранява се и търговият с дребни преживни животни в границите на общината и транспортирането им извън нея.

Сред решенията на Общинската епизоотична комисия са и: преброяване и актуализиране данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти в срок до 25 юни; ежемесечни клинични прегледи за чума по дребните преживни животни и други заразни болести във всички обекти; вземане на двойни кръвни проби от всеки един обект и изпращането им до НДНИВМИ за изследване.

1398 дребни преживни обекти са умъртвени в село Воден, а стопаните им парично обезщетени. Скръбта на стопаните е неописуема, но надеждата им е, че заразата е унищожена и след време ще възстановят стопанствата си с получените обезщетения. Защото това е техния поминък от години, а отрасълът животновъдство в общината един от най-развитите. В последните години бе радващ фактът, че млади хора се завърнаха в родния край, за да развиват земеделието и животновъдството, защото екологично чистия район е благоприятен за това.

Уви, тези надежди са попарени след откриването на ново, второ огнище на болестта на 28 юни – този път в село Кости, община Царево. За жалост заразата, която реално би трябвало да е унищожена в област Ямбол, се прехвърля в област Бургас. И там животните (393) в цялото село са евтанизирани, а стопаните обезщетени по правилата на националното законодателство.

   Цял Странджа и цял България тръпне в очакване това да сложи краят и този път наистина да се ограничи заразата. Но следващият удар идва отново за жителите на община Болярово. И това е превратният момент за общината, областта, държавата…

На 10 юли със своя заповед изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев обявява за първично възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни в селата Крайново, Странджа и Шарково. В същата заповед, поради тази причина, се нарежда хуманното умъртвяване на всички животни там. Определя се трикилометрова предпазна зона около трите населени места и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат следните населени места: град Болярово и селата Воден, Малко Шарково, Мамарчево, Лалково, Ситово, Иглика, Голям Дервент, Горска поляна, Горно Ябълково и Момина църква.

На свиканата от областния управител Димитър Иванов извънредна областна епизоотична комисия тъжната констатация е: положителни са резултати за болестта чума по дребните преживни животни в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Шарково, община Болярово. Това показват излезлите лабораторни резултати от Европейската референтна лаборатория CIRAD, Франция. Така огнището на болестта бе потвърдено по категоричен начин. „За съжаление, това което не искахме да се случи, се случи. Пробите са положителни и ветеринарните власти ще предприемат необходимите действия. Веднага искам да кажа, ситуацията е неприятна и тежка, но мерки трябва да бъдат предприети. Заболяването трябва да бъде локализирано и спряно. Всички собственици на убити животни ще бъдат обезщетени от държавата“- каза областният управител.

Кметът на община Болярово се срещна със стопаните от трите населени места, присъстваха и кметовете на селищата. Хората бях потресени и шокирани, отказваха да повярват, че това ще се случи и с техните животни. Господин Христов съчувствено им обясни, че разбира мъката им. Той ги подкрепяше денонощно в тази трагедия и знае много добре, че за голяма част от тях това е бил основен поминък, на който се наложи да се посегне. Неговото мнение е,че може би е имало и друг начин за справяне с тази криза, липсата на информираност е сред основните проблеми, по мнение на г-н Христов. Ясно осъзнава, че младите едва ли отново ще се върнат, за да гледат животни и района все повече ще се обезлюдява. Силно се надява, че поне една част ще се осмелят да гледат животни, но колкото и да им изплатят, никой не може да компенсира психологическите травми на хората и целия изживян ужас, който никога няма да забравят.

 

ptr

Хората, подкрепени от кметовете на населените места: Иван Апостолов (с. Шарково), Ангелина Василева (село Крайново), Иванка Чалъмова (село Странджа) заявиха категорично, че няма да позволят да посегнат на животните на всички заради няколко положителни роби само при някои стопанства и ще обявят протест. Господин Христов се съгласи, че са в правото си и предупреди органите на реда з провеждането на протеста.

На 12 юли 2018 година над сто човека блокираха разклона между общинския център и селата Шарково, Крайново и Странджа. В живата верига се включиха не само засегнатите стопани от трите села, а и много хора от други населени места на общината, кметове и кметски наместници бяха редом с тях, освен на трите населени места и на съседни села. Общинският кмет също отиде да разговаря с хората и да ги подкрепи и убеди да са разумни. Целта на блокирането на пътя бе единствено да не допуснат ветеринарните специалисти до обектите си, стопаните настояваха също да се вземат втори проби от стадата в селата Шарково, Крайново и Странджа. Уви, докато хората стояха там, полицията, заедно с оторизираните ветеринарни специалисти да унищожат хуманно животните, стигнаха до голяма част от обектите по друг път. В село Странджа бяха умъртвени 240, а в село Крайново – 117. Дни след това стопаните бяха обезщетени.

 

ptr

В село Шарково бяха евтанизирани само 1197, тъй като напрежението ескалира и част стопаните не допуснаха ветеринарите до обектите си. Протестиращите искаха отмяна на заповедта на министъра, но въпреки техните протести избиването н животните продължи. На 12 юли бе заснето и сензационното видео, благодарение на което цяла България научи за мъката на Тодорка Сакалиева от село Шарково, станала известна в медийното пространство и цяла България като „баба Дора“. Във видеото бе заснето как възрастната нещастна жена се прощава с козите си плачейки и призовава хора цяла България да дойдат и да я спасят. Цял ден хората пазиха с телата си животните и не позволиха да ги приближат.

Възникналото напрежение би повод лично земеделският министър Румен Порожанов и изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев да дойдат в село Шарково и да разговарят с хората на 14 юли. На тази среща с животновъдите министърът се ангажира да завиши компенсациите за умъртвено животно (до 200 лв.) и да бъде направено бързо преизчисляване на земеделските стопани и ще получат парите си по банков път. На стопаните, нежелаещи да получат пари, ще бъдат дадени осигурени нови животни, които отново да отглеждат, след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност. Д-р Дамян Илиев разясни на множеството, че ваксината е неприемлив вариант, защото тогава рестрикциите ще бъдат поне две години и то за цялата страна.

Козичките на баба Дора оцеляха и в този ден, но тяхното умъртвяване е неизбежно, тъй като трябва бързо да се локализира заразата.

На 15 юли протестите продължиха, хората от цялата страна чуха призива на баба Дора и стопаните и направиха жива верига с цел недопускане на ветеринарните специалисти да умъртвят животните. По-голямата част от животните в селото бяха вече умъртвени, но надеждата за нейните и на още двама стопани оставаха. Въпреки молбите й на колене пред министъра, за които Тодорка Сакалиева през сълзи сподели, решението е взето и друг начин няма.

   В село Шарково пристигна и лидера на БСП Корнелия Нинова, която се срещна с баба Дора и стопаните и изрази пълната си подкрепа към трагедията им. Каза на хората, че народните представители на БСП от Ямбол са внесли сигнал в Окръжна прокуратура – Ямбол. Отделно БСП е внесла и жалба във Върховен административен съд, с която иска отмяна на заповедта на Българската агенция по безопасност на храните за умъртвяване на животните.

И евродепутатът Ангел Джамбазки пристигна в Шарково.

На извънредна пресконференция на Агенцията по безопасност на храните обясниха  защо се налага да бъдат избити животните в селата, които попадат в 3-километровата зона около откритите огнища на чума по овцете и козите.

Стадото на баба Дора оцеля още една нощ, пазено от множество протестиращи, направили импровизиран лагер пред двора й. На място пристигна и омбудсмана Мая Манолова. Баба Дора сподели с нея, че любимото й име е Мая и има козичка с това име. Трогната от мъката на хората, омбудсманът заяви н стопаните, че след като са спазили всички европейски критерии за отглеждането на животните си, е редно да получат европейски обезщетения. Омбудсманът ще настоява служителите от министерството на земеделието да посетят на място фермерите и да приложат индивидуален подход при определяне размера на обезщетенията за всеки един стопанин. Тя посъветва животновъдите да си търсят правата, включително и да заведат колективна жалба в Страсбург. От своя страна, животновъдите заявиха, че са недоволни от предложената цена от министерството от 190 лева и настояват обезщетението за умъртвено животно да е триста лева.

На 17 юли започна изплащането а обезщетенията за умъртвените животни в село Воден. Към 20 юли бяха изплатени обезщетенията и на стопаните в селата Странджа и Крайново. Единствено обезщетенията на стопаните от село Шарково не с изплатени, поради техен отказ да се подпишат протоколите.

На 18 юли 2018 година в Болярово пристигна президентът на Републиката Румен Радев. Той бе посрещнат и приветстван с добре дошъл от общинският кмет Христо Христов, председателят на Общински съвет-Болярово Атанас Дженков и жители на цялата община, много земеделски стопани, включително и голяма част от засегнатите.

„Тук съм, за да чуя вас, хората от Странджа, и да изкажа своята съпричастност. Това, което се случва тук, дълбоко ме вълнува, защото за мен е най-важно вие да останете тук в този прекрасен край, да имате поминък тук и да имате вяра, че няма при всеки един такъв случай вашият поминък да бъде унищожаван поголовно. Това за мен е най-важно. Най-важно е вие да усетите, че българската държава стои до вас и се грижи за вас. Искам да чуя вие какво мислите, доколко сте убедени, че мерките, които се вземат, са адекватни и достатъчни? Доколко сте убедени, че от тук нататък вие ще може да продължите, след като надявам се тази криза приключи, този за много от вас единствен поминък”- заяви президентът. Той се поинтересува още имало ли е разяснителна кампания, как са разговаряли с тях, има ли създадени площадки за дезинфекция, болни ли с според тях животните, каква е клиничната картина. С болка попита: как ще продължат напред, ще могат ли да възстановят щетите им тези пари? Отговорът беше: не. Голяма част от тях са теглили заеми, правили с години селекция, а сега… трябва да започнат от нулата, и то когато им се разреши. И каква е гаранцията, че няма отново да ги покоси болест? Тази е нова, но още пазят спомените за кошмара от шапа преди години.

След протестите, не само на регионално, но и на национално ниво пред Министерски съвет, с участници голяма част от пострадалите животновъди в община Болярово, предприетите мерки от премиера Борисов бяха със заповед да освободи от длъжност заместник-министъра на земеделието, горите и храните Цветан Димитров, директора на Дирекциия „Животновъдство“ Златка Възелова, директора на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров и съветника на министър Порожанов Бойко Синапов. Освен  това бе съобщено, че стопаните ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд „Земеделие“ като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна.

На 19 юли се откриват „съмнителни реакции“ в пробите от стопанство край град Болярово със собственици семейството на Ана Петрова и Тодор Христов. Те не позволиха на ветеринарните власти да вземат втора проба от стадото им от 200 овце. Ана и Тодор са категорични, че овцете им са здрави, защото първата проба е взета в края на юни и почти месец животните не са проявили никакви признаци на заболяване. Според ветеринарите заразяването в Болярово е вторично, защото вероятно е принесено от заразени животни в Крайново, където живее майката на Ана. Собствениците на засегнатата овцеферма в Болярово не допуснаха ветеринарите да вземат втора проба

Стопаните вече не вярват на никого. Първо те установиха, че в представените им документи за взетите проби са записани и кози, а те нямат, след това им е представен документ за две положителни проби, а първоначално им е казано, че положителната проба е една.

Част от протестиращите, които пазеха стадото но баба Дора от Шарково се пренесоха да пазят и стадото в Болярово.

Същевременно в Народното събрание земеделският министър заяви: “Огнищата са Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Единствено в момента имаме останали животни в Шарково. Във въпросното стадо на леля Дора няма положителна проба. Поради контактност останалите животни са евтаназирани. От вчера има резултат за една ферма в Болярово. Имахме шанса, че Крис Деклер, който е основният вирусолог, беше в Болярово, за да се запознае. Това е една ферма, която е отделена от двеста и няколко овце и тъй като все още няма клиника на животните, които са заболeли, той даде тази възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо, за да се види дали да се потвърди”.

Със заповед на областния управител на област Ямбол Димитър Иванов, на 19 юли бе сформиран Областен координационен щаб, който да координира и организира изпълнението на мерките за предотвратяване разпространението, ограничаване и ликвидиране на болестите Инфлуенца /грип/ по птиците и чума по дребните преживни животни в област Ямбол и усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете на територията на съседни държави членки и трети страни. На заседанието на щаба, което се проведе в град Болярово, участие взе лично и министър Румен Порожанов. Службите включени в Областния щаб – ОБДХ, ОДМВР, РДГП, кметове на общини от областта обсъдиха актуалната ситуация и конкретните мерки за овладяване на напрежението и заболяването по дребните преживни животни в региона.

Първите решения на Щаба бяха оповестени чрез медиите от министъра на земеделието. Във връзка с обявеното от БАБХ, по-рано същия ден, вторично огнище на чума по дребните преживни животни, в Болярово ще бъдат взети втори проби и направени нови лабораторни изследвания. Експертното мнение бе, че фермата с положителна проба, е отдалечена от другите и животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада. До излизане на резултата обектът се поставя под засилен контрол, наблюдение и дезинфекция. Засилени са и цялостните мерки в региона и проверките по пътищата.

Стопаните на фермата бяха запознати с решенията на Щаба лично и призовани да се ангажират с това фермата и животните да останат изолирани до излизане на пробите. Ситуацията е сложна, но всичко, което се прави в региона е с мисълта да се ограничи заболяването, да се запазят фермите и този бизнес, категорични бяха участниците в щаба.

Разбирайки обаче, че съмнителните реакции, за които им бе съобщено, се оказват впоследствие положителни проби, Ани и Тодор отказват да допуснат специалистите да вземат нови проби. Областният управител Димитър Иванов пристига на място да разговаря с тях в стопанството им на 20 юли, но те отказват, защото вече са обезверени. Протестиращите продължават да пазят и баба Дора и стадото й, което е сред трите оцелели все още. Тодорка Сакалиева също не иска да д опуска да се вземат втори проби на животните й.

Контролът по основните входно-изходни пътни артерии към община Болярово е засилен. Полиция, жандармерия и постове на гранична полиция са по местата си, в това се убеди областният управител Димитър Иванов по време на обиколката на района рано сутринта. Това е една от наложителните мерки на Координационния щаб за ограничаване и контрол на движението в региона, във връзка с усложнената епизоотична обстановка. Извършват се и дезинфекционните мероприятия от ветеринарните власти.

Областният управител и председател на Областния координационен щаб за координиране мерките по предотвратяване на болестта чума по дребните преживни животни Димитър Иванов покани Ана Петрова, Тодор Христов и Тодорка Сакалиева да присъстват на заседание на Щаба на 25 юли 2018 година за търсене на конкретни решения.

На 22 юли протестиращите в село Шарково си тръгнаха, тъй като в селото влиза жандармерия, показва заповед и заедно с ветеринарните специалисти унищожават останалите последни три стада – двете малки с по петнадесет животни и голямото от над сто на баба Дора. На брифинг министър Порожанов съобщава, че стопаните на умъртвените животни, с изключение н тримата от днес, ще получат обезщетеният си още в понеделник. Баба Дора и двамата други собственици в следващите дни до края на седмицата.

Протестиращите се местят да пазят стадото на Ана Петрова в Болярово, чието бъдеще е неясно. Остава надеждата да оцелее поне то и зараза да няма никъде вече.

Трудно е да си безпристрастен, когато познаваш всеки от стопаните, когато си безсилен да им помогнеш. Когато няма друг начин. Героиня е не само баба Дора, която стана символ на гордата и изстрадала българка в Родината. Герои са хората от Воден, които мълчаливо понесоха тежката загуба, защото знаеха, че така ще спасят колегите си в отрасъла. Героини са двете млади жени от Шарково и Крайново, които докато бранят на затворения с жива верига път в знак на протест правата на всички, не успяха да се сбогуват със стадата си. Защото без тяхно знание в същото време ги унищожаваха. Героиня е самотната жена от Странджа, преживяла много удари от съдбата, която със сълзи на очи предаде на сигурна смърт новородените си агънца и бременните си овчици, защото знаеше, че така е редно и няма друг начин да спаси останалите стопанства. Герои са всички тези хора, от които може би не всеки ще преживее този пореден удар.

След дни представителите на медиите и организациите ще си тръгнат, институциите ще преминат към друг случай. Тук ще останат само хората, на които ежедневно разчитат – представителите на местната власт. Тях ще питат хората, опитвайки се да се съвземат, гледайки с насълзени очи празните си кошари, в които ще отиват още месеци наред по навик станали в пет сутринта: а сега накъде? Защото трябва да продължат, както винаги са го правели, след всеки пореден удар. Отново единни и силни трябва да намерят сили и смисъл. И ще го направят, вярвам! Защото всеки ще им подаде ръка. Защото местната власт е стояла, стои и ще остане винаги с тях.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com