28.01.2023

С мъдър, тъжно-весел поглед към своето битие

Бинка Величкова

„Весели и невесели строфи“ – така е назовал поредната си книга поетът, роден и раснал в китната Горска поляна – Николай Домусчиев. Да, поредната – за истинския творец една сътворена книга е поредна, а не последна. А всяка следваща предстои да бъде издадена. Орисия творческа!..

Новата стихосбирка на поета Н. Домусчиев бих определила като книга, от която надничат двете лица на живота. Веселото, лъчезарното, по което трепти закачлива усмивка. А малко след това другото: мъдро вглъбено в болката, която терзае душата на поета. Мъка, породена от загубата на дългогодишната, предана, обичана спътница в живота, грабната коварно от смъртта. Тъга, която времето навярно ще приглуши, но едва ли би могло да излекува, уви…

„По главната улица вървя с бавни крачки

и взирам се във всички минувачки.

Вървя и търся, гледам без умора,

дано те припозная сред толкова хора!

 

Денят без тебе е почти цяла година.

Животът – грозен: без цветя градина.

Къде си – зная, но защо те още търся?

Защо сълзите безутешно бърша?!“

Казват, че в живота всяка загуба боли. Но все пак е поправима. Е, донякъде поне…          Но когато ни отнеме някого смъртта, остава да тлее като жарава скръбта в душите човешки:

„Отиде си бързо и тихо, без време,

след тебе налегна ме силна тъга.

Избърза смъртта ей тъй да те вземе,

светът и животът за мен опустя!“

И още много невесели строфи, искрено и затрогващо изплакани от един жизнерадостен по природа човек, с поетически усет към многоликата пъстрота на живота и неговите земни прелести.

Стихосбирка, малка по обем, но събрала многобройни приятелски посвещения: на поети, поетеси, композитори, издатели, учители, общественици, академици, художници, музиканти; на негови земляци (сред които Стоян Михов, настоящ кметски наместник на родното му село Горска поляна).

Не липсва и поетически раздел, съставен от приятелски шаржове. Те звучат игриво, закачливо – изцяло съзвучни със стила на Домусчиев и допълнени от снимките на съответните личности.

Но най-разведряващо въздействат стихотворенията с любовна тематика, в които се преплитат хумористични мотиви, но и лирични въздишки. Впечатли ме едно откровение на автора, своебразно предисловие към тези звънки любовни стихове: „Където има любов, там има и поезия, и музика. Любовта е поезия, а поезията – любов.“

И нека винаги останат негово вдъхновение те – музиката, поезията и любовта. За да се родят нови творби, с които да ни радва, взрян с мъдър поглед в трепетите на душата си. Защото е една комета от плеядата таланти на Горска поляна.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com