29.09.2022

Временно ограничение на движението на кръстовище в ж.к. „Г. Бенковски“ в Ямбол заради ремонта на Обходен път „Изток“

Във връзка с извършване на ремонт на Околовръстен път „Изток“, в събота, 4 август, от 8.00 до 17.00 часа ще бъде ограничен достъпът в района на кръстовището на околовръстното шосе с главната улица в ж.к. „Г. Бенковски“, между блокове №10 и №16.

Ремонтните дейности по трасето бяха стартирани в края на юни т.г. от Областно пътно управление – Ямбол в отговор на настояванията на кмета Георги Славов пред регионалното министерство. Ямболският обходен път „Изток“ е обект от републиканската пътна мрежа, по-конкретно – част от трасето на път ІІІ – 5305 „Ямбол – Веселиново – Завой – граница с ОПУ „Сливен“. През 2014 г. втори и трети участък от пътя (от изхода на гр. Ямбол – с. Веселиново – с. Завой) бяха рехабилитирани. Не ремонтиран обаче остана най-компрометираният участък, а именно източният околовръстен път на Ямбол. След многократни сигнали от страна на кмета на общината, обектът бе включен като приоритетен за настоящата година от Министерство на регионалното развитие.

Ремонтът включва рехабилитация на пропадания на пътя, полагане на два пласта асфалт на участък с дължина 2,5 км от кръстовището при печатница „Светлина“ до  блок № 22 в к-с „Бенковски“, също и подмяна на бордюри.

Участъкът е изграден през далечните 1977-1980 г като на няколко пъти са правени кърпежи на отделни участъци. Пътят е в лошо експлоатационното състояние – настилката е с множество единични дупки, слягания, дълбоки коловози, мрежовидни пукнатини и пропадания.  Отсечката е с 3 възлови кръстовища за гр. Ямбол, които са с повърхностно отводняване. По трасето е налице влошено отводняване, затлачени отоци и натрупана кал с почвени отлагания върху банкетите. Преминаването на тежки автомобили допълнително влошава състоянието на настилката. В същото време участъкът се ползва и от линиите на градския транспорт.

Ремонтът на пътя се прави и във връзка с предстоящото завършването на обект „Нова болница“. Единственият транспортен достъп  до нея е Обходен път „Изток“, което прави пътната отсечка от първостепенно значение за града. Поради тази причина по участъка ще се  изградят тротоари и нова пътна връзка към болничния комплекс.

Обектът е на стойност 1,5 млн. лева. Предвидено е ремонтът на Обходен път „Изток“ да приключи до края на месец август.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com