28.01.2023

М. Сивкова: Планират спортът в Ямбол да стане заложник на концесионери 

Пълен провал е политиката на кмета Славов за осигуряване на държавно финансиране за зала „Диана“. Това стана ясно на последната сесия на Общински съвет Ямбол, на която кметът, вече разбрал, че няма да му дадат държавно финансиране, включи обекта в програмата за концесии. Щял да търси концесионер, който да инвестира над 20 млн. лв за да имаме нова зала и старата да се ремонтира. Такъв е невъзможно да се намери и това е ясно на всички. И пример за това са повечето общини, в които спортните обекти си ги стопанисват самите общини. Може пък идеята на кмета да е да закрие създаденото наскоро ОП “Спортни имоти“?!
През 2012 г. премиерът Бойко Борисов публично пое личен ангажимент за осигуряване на държавно финансиране, от няколко милиона лева, за този важен обект от спортната инфраструктура в Ямбол. Повярвалите му проведоха през 2013 г. конкурс за идеен проект и го спечели фирмата, чийто остойностен проект струва над 12 млн.лв. Направиха работния проект за 240 000 лв. Сега сме 2018 г. проектът го има, но държавно финансиране, с личният ангажимент на Борисов, няма. Вече ще чакаме да се появи концесионер и кметът предлага той пак да прави проект и всъщност дадените почти четвърт милион лева от ямболии да отидат на вятъра. А ползата от концесионирането не е ясна, защото един концесионер само ще усложни ползването на сградата. Нормално е всеки инвеститор да търси печалба и в този случай тя навярно ще е за сметка на спорта в града.
Много ПМС-та приеха министрите през тези години, с които се разпределиха държавни средства за какво ли не, че дори и за спортни комплекси в селата. За Ямбол нищо , камо ли за зала „Диана“ . Единствено през 2014 г. правителството на Орешарски предвиди 1, 5 млн. лв за ремонт на залата, но кметът отказа да ги ползва като не си свърши работата и не подготви необходимите тръжни процедури. Така загуби парите и усвои само отпуснатите за ремонта на ул. „Индже войвода“.
И преди месец в ПМС, с което се раздадоха 111 млн. лв на над 50 общини, нямаше нито лев за Ямбол.
Пълното неглижиране на Ямбол при разпределяне на държавното финансиране е факт и реално лъсват лъжите на управляващите при поемане на „лични ангажименти“. Обещаваха пари през 2012 г. за Младежкия дом- нищо, за зала „Диана“- също нищо.
Сега чакаме да видим дали ще има държавни пари за цялостно завършване и обзавеждане на „Новата болница“ или ще направят нещо, колкото да покажат активност преди изборите през 2019 г. и да усвоят едни пари.
Добре че има задължително европейско финансиране, с предварително разпределени за всеки град пари за усвояване, че нещо да се случва в Ямбол . И добре, че натискат кметовете да внасят проекти, защото министерствата трябва да отчитат процентите усвоени европейски средства. Иначе ако оставим на кмета да прави нещо мащабно в Ямбол само с пари от общинския бюджет, трябва да го планира за концесии.
инж. Мариета Сивкова
Общински съветник от БСП

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com