29.01.2023

Лауреатско звание и други награди за НЧ „Светлина -1928 г.“ – село Мамарчево в навечерието на 90 – годишнината от създаването на читалището

С лауреатско звание: първа и втора награда и множество грамоти се завърнаха самодейците от НЧ „Светлина – 1928 година“ – село Мамарчево от Петнадесетия Черноморски събор „EVRO FOLK 2018“ в гр. Китен. Съборът се проведе в периода 5-10 септември 2018 година в град Китен и град Царево и е под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали.

Самодейците от Групата за автентичен фолклор и Фолклорната певческа група към мамарчевското читалище очароваха многобройната публика в град Китен с представянето на обичая „Пребулване“, а заслужените награди посветиха на достолепната 90-годишнина от създаването на читалището си. Тя ще бъде отбелязана на 22 септември 2018 година в село Мамарчево.

Представянето на мамарчевските самодейци на пребулването с цялата обредност в духа на българските традиции бе уникално изживяване както за гордите местни родолюбци от групата за автентичен фолклор при НЧ „Светлина – 1928 г.“ с читалищен секретар Руска Ленгерова, така и за многобройната публика на морския фестивал. Участниците в представянето на обичая, заслужили бурните аплодисменти бяха: Петър Ефев, Кера Стоянова, Златияна и Ивалена Петмесчиеви, Георги Петмесчиев, Пенка Янева, Янко Момчилов, Иван Карабалиев, Даниела Карабалиева и песнопойките Мария Бонева, Мария Ангелова, Йорданка Василева, Пенка Андонова, Събина Недева и гайдарят Иван Куршумов.

      Заслужени са отличията на талантливите самодейци за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни изкуства. Чест и гордост са за нашата община поредните отличия на наши самодейци. Наградените участници изказват благодарността си за съдействието на кмета на село Мамарчево Марчо Добрев и други местни родолюбци, помогнали участието им да стане факт.

Една от наградените участнички споделя: „Нашето мото е: Да помним и предаваме чрез народните песни и традиции, уроците на историята!
Да бъдем час от колоритните фолклорните празници, за да пребъде България!“

Честити поредни отличия, честита годишнина на читалището и много бъдещи успехи и награди!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com