06.10.2022

Десет години от създаването на НЧ „Просвета -1870“ и десетата година от възстановяване на българска църква честваха в Одрин

Специални гости на тържествата бяха кметът и заместник-кметът на община Болярово


На 15 септември 2018 година в град Одрин, Република Турция тържествено бяха отбелязани две годишнини – десет години от създаването на НЧ „Просвета -1870“, намиращо се в българската православна църква „Св вмчк Георги“ и десет години от възстановяването на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена“.

Сред официалните гости на церемонията по откриването на новата сграда и библиотека на читалището бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура и медии към Народното събрание Вежди Рашидов, посланикът Надежда Нейнски, проф.д.и.н.Стоян Денечв (почетeн председател на Съюза на народните читалища, Ректор на УниБИТ – София и почетен гражданин на Одрин), представители на местните власти (специални гости бяха кметът на община Болярово Христо Христов и заместник-кметът Нина Терзиева), областни управители и техни заместници от областите Хасково, Ямбол и Стара Загора, директорът на Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет, кметът на град Одрин.

Инициатори на възстановяването на читалището са ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев, кметът на Свиленград Георги Манолев, българските дипломати в Одрин, общественици и тракийци. Преди 10 години в църквата „Св. Георги” в Одрин, духовността приема просветата. Първоначално читалището е в храма. „Но изведнъж книгите станаха толкова много, че започнаха стените на църквата да потдават и основите и тогава решихме  да се направи тази сграда”- разказва Стоян Денчев – почетeн председател на Съюза на народните читалища.

Културната институция е филиал на Народно читалище „Просвета – 1870 г.“ в Свиленград, което от своя страна е продължител на едно от първите български читалища, създадени през Възраждането – „Звезда“.

Част от празничната програма бе „Тракийска среща“ и дефиле на български и турски фолклорни състави пред историческата сграда на община Одрин. В програмата на официалните лица бе включена и среща с представители на изселническите дружества и деца и родители от неделния курс по български език в града. В честването бе включен и фолклорен концерт на български читалищни състави.

С пари от държавата читалището получава и нова библиотека, чиито пазител е Мария Чъкърък. „Не само има кой да чете книгите, но има и голяма интерес от България, от поети, които  идват тук и представят своите книги”, каза Мария Чъкърък, която основно се грижи за  читалище „ Просвета” в Одрин, с председател Васил Василев. В читалището често  идват  и българи, които търсят своите корени. Преди 10 години с читалището бе открита и напълно ремонтираната църква „Св. Св. Константин и Елена”.

Двама митрополити – Анфилохий (на Адрианопол) и Киприан (на Стара Загора), отслужиха празнични литургии на български и гръцки език в българската църква „Св. великомъченик Георги“ в Одрин. За първи път в храма пя и хорът на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Да се пее на български в одринската църква е голям пробив за българската дипломация, тъй като до момента, за последните 13 години, откакто храмът е възстановен, в нея се пее само на гръцки. Това предизвикваше напрежение сред тракийските българи, които не приемаха и не желаеха  гръцките свещеници. Всички православни църкви в Турция са под шапката на Вселенския патриарх Вартоломей. За да служи високопоставен български свещеник в Одрин, е необходимо и изрично разрешение на патриарха. Затова вчера владиката на Стара Загора отиде в Истанбул за лична среща с него.

„Няма проблем, който да не може да бъде решен чрез диалог. Институциите са в дълг, защото все още съществуват нерешени проблеми между България и Турция, включително проблемът за обезщетенията на тракийските бежанци, каза още Йотова в словото си по повод 10-годишнината на читалище „Просвета“ към църквата „Свети Георги“ в Одрин. Илияна Йотова поясни, че дългата история на Балканите е научила народите да живеят заедно и припомни девиза на тракийците „Помним, но не отмъщаваме.“

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com